UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба назвав єдиний «живий» формат переговорів України і Росії

Підготовкою зустрічі Зеленського з Путіним займаються не МЗС двох держав, а Єрмак і Козак.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що президент України Володимир Зеленський доручив підготовку його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним голові свого Офісу Андрію Єрмаку. За словами Кулеби, так відбувається, тому що канал «Єрмак - Козак» на сьогоднішній день є єдиним робочим засобом комунікації Києва і Кремля.

«Це природний вибір, бо з усього механізму, діалогу, які ми маємо з Росією, живим зараз по суті тільки «нормандський формат» на рівні радників, де Україну як раз представляє Андрій Єрмак, а Росію - Дмитро Козак», - розповів очыльник МЗС в інтерв'ю «Радіо Свобода», що транслювалося ввечері в суботу 1 травня.

Кулеба підкреслив, що Міністерство готове підключитися до підготовки зустрічі президентів, як тільки в справі з'явиться якась конкретика.

«МЗС формуватиме позицію, готуватиме всі матеріали. Але ці переговори щодо, власне, домовленості про зустріч зараз ведуться по тій лінії, яку я озвучив», - пояснив дипломат.

20 квітня Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися у Донецькій або Луганській областях. 22 квітня президент Росії Владімір Путін заявив, що готовий зустрітися з українським колегою Володимиром Зеленським у Москві, але тільки для обговорення російсько-українських відносин.

Путін запропонував Зеленському для обговорення ситуації на сході України спочатку зустрітися з ватажками «Л-ДНР». Прямі переговори з контрольованими Росією терористами і визнання їх суб'єктності є категорично неприйнятним для України.

28 квітня Володимир Зеленський заявив, що не проти, аби його зустріч з президентом РФ Владіміром Путіним відбулася у Ватикані. 

Проте згодом в ОП заявили, що варіант із зустріччю у Ватикані був відповіддю на запитання журналістів, а не пропозицією, яка активно вивчається. Натомість там назвали інші локації, де може відбутися саміт президентів. 

Багато експертів сходяться на думці, що зараз перед Україною відчинене вікно можливостей. І за цей короткий період потрібно домагатися не зустрічі Зеленського з Путіним - максимум дипломатичних зусиль необхідно кинути на американський напрямок - поки у Вашингтоні нова адміністрація тільки думає над своїми стратегіями щодо Росії і України, поки тільки готується зустріч Байдена і Путіна. Докладніше читайте у статті Тетяни Силіної «Неформат» у ZN.UA.