UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба: «Головне завдання України на зустрічі радників нормандської четвірки – розблокувати роботу ТКГ»

За словами глави МЗС, у разі розблокування роботи ТКГ пріоритетом стане вирішення питань у сфері безпеки.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що  план максимум для України на зустрічі політичних радників лідерів країн нормандського формату, що відбудеться 10 лютого у Берліні, - це розблокування роботи Тристоронньої контактної групи, інформує "Інтерфакс-Україна".

"План максимум - розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи. Ось сьогодні я сиджу з вами на брифінгу, а паралельно мені надходять повідомлення - звіти засідання ТКГ. І я знову бачу, що все стоїть на місці - дискусії, обговорення, але процес не рухається вперед. Тому необхідно розблокувати роботу ТКГ. І тому потрібна політична воля Російської Федерації. І саме над цим завтра і працюватимуть", - наголосив Кулеба на брифінгу в середу, 9 лютого.

За його словами, у разі розблокування роботи ТКГ пріоритетом стане вирішення питань у сфері безпеки.

У разі їх вирішення ТКГ  займеться також гуманітарними питаннями.

"Поступово можна буде підійти до політичних питань. Але безпека залишається завданням номер один", -наголосив  міністр.

Він також зазначив, що ситуація з безпекою на сході України покращилася після попередньої зустрічі радників у Парижі.

"В принципі, незважаючи на потужне військове угруповання Росії вздовж нашого кордону і на окупованих територіях, на Донбасі зберігається відносна тиша. Ситуація краща, ніж місяць тому. І це теж той імпульс, який був наданий попередньою зустріччю радників "нормандського формату". Я гадаю, що буде знову тривала важка розмова, я гадаю, знову Росія наполягатиме на прямому діалозі, знову отримає від нас відмову, але дипломатія не має іншого шляху, окрім як розмовляти і шукати рішення, не перетинаючи свої червоні лінії. Саме цим завтра займатиметься наша делегація", - додав глава МЗС.

Читайте також: Зеленський сподівається, що переговори радників 10 лютого пришвидшать зустріч нормандської четвірки

Остання зустрічі радників лідерів країн нормандського формату відбулась 26 січня в Парижі. Після неї Андрій Єрмак заявив на підсумковому брифінгу, що головним прогресом зустрічі вважає готовність сторін працювати надалі для досягнення миру на Донбасі.

Представник Росії на переговорах помічників лідерів країн нормандської четвірки Дмітрій Козак, цілком очікувано звинуватив саме Україну в неконструктивній позиції щодо мінських домовленостей.

Про особливості виконання політичної частини мінських домовленостей читайте у статті Тетяни Силіної «Трупна отрута «Мінська»: три способи уникнути страти України, яку задумав Путін».