UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ почне 11 червня розглядати конституційність указу про розпуск Ради

Велика палата Конституційного Суду сьогодні розглянула питання щодо визначення форми провадження.

Велика палата Конституційного Суду України (КСУ) розглянула питання щодо визначення форми провадження у справі за поданням 62 депутатів щодо відповідності Конституції указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів. Було ухвалено, що розгляд справи має відбуватися у формі усного провадження.

Крім того, Велика палата КСУ визнала провадження цієї справи невідкладним. Відкрита частина засідання Великої палати щодо розгляду справи відбудеться 11 червня о 10 годині, повідомляє прес-служба суду.

Раніше стало відомо, що КСУ відкрив провадження щодо відповідності Основному Закону указу президента про дострокове припинення повноважень Ради і призначення позачергових виборів. За прогнозом джерел DT.UA, КСУ ухвалить рішення протягом двох тижнів.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного Суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців.

Згідно із законодавством, оскаржити указ президента в КСУ можуть не менше 45 депутатів. Велика палата КСУ має право розглядати конституційне подання протягом півроку. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують не менше 10 з 17 суддів КСУ.

Якщо КСУ визнає, що указ глави держави не відповідає Основному Закону, то виборчий процес буде зупинено. Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".