UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кривоноса через злив даних з НАБУ запросили на засідання комітету ВРУ. Той відповів, що зараз це «передчасно»

Засідання комітету має бути відкритим для журналістів.

У четвер, 20 червня, відбудеться засідання комітету Верховної Ради з антикорупційної політики щодо можливого витоку даних з Національного антикорупційного бюро. На нього запросили й директора НАБУ Семена Кривоноса, але він заявив, що зараз публічне обговорення ситуації, щодо якої відкрито справу, є «передчасним».

«Засідання комітету з антикорупційної політики щодо ймовірних витоків інформації розслідувань НАБУ відбудеться цього четверга, 20 червня, о 14:30. Очікуємо заслухати директора Бюро. Засідання буде відкритим для журналістів», – написала раніше у Facebook голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна. 

Читайте також: Ексдиректор НАБУ Ситник прокоментував скандал про "зливи" на Банкову

Своєю чергою Кривонос, в день проведення засідання написав, що «Анастасії добре відомо про розпочате досудове розслідування щодо ймовірного витоку інформації, яке здійснюється УВК НАБУ під керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)». Тому, за словами директора Бюро «пропозиція публічного обговорення досудового розслідування до його завершення є передчасною».

«Вважаю, що концентрувати зусилля варто не на політичному процесі, а на здійсненні ефективних оперативно-розшукових заходів та слідчих дій для досягнення швидкого та обʼєктивного результату розслідування», – написав Кривонос.

Він також вважає неприпустимим обговорення проміжних та фінальних результатів розслідування без керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка. При цьому Кривонос запевнив, що про результати досудового та трьох службових розслідувань він розповість публічно.

Читайте також: Після публікації ZN.UA інформації про виїзд з України Голик пообіцяв ЗМІ повернутись

22 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі. Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень.

Відомо, що телефон Юрія Голика є одним із доказів у справі – радник ОПУ одержував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Через деякий час Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для «забезпечення об'єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовились про спільне розслідування справи. 

Повну історію, її витоки та можливі наслідки читайте у матеріалі Інни Ведернікової «У пошуках «крота». Чим може закінчитися криза між НАБУ та САП».