UA / RU
Підтримати ZN.ua

Козьяков називає два сценарії розвитку ситуації із відбором кадрів для українських судів

В Україні бракує близько 2,5 тисячі суддів. Від обраного сценарію залежатиме швидкість заповнення вакансій.

Після голосування депутатів за відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ), з'явився реальний шанс почати і завершити процедури, необхідні для врегулювання кризової ситуації з кадрами в судах України.

ВККС після дворічної перерви зможе: відновити роботу, завершити кваліфікаційне оцінювання суддів; провести відбір суддів до судів першої та апеляційної інстанцій; відновити повноваження 389 суддів, які не здійснюють правосуддя у зв'язку із закінченням п'ятирічного терміну повноважень, отриманих до жовтня 2016 року.

Однак ситуація може розвиватися за двома доволі різними за термінами реалізації сценаріїв, пише голова ВККСУ в 2014-2019 роках Сергій Козьяков у статті для читачів ZN.UA.

За першим сценарієм новий склад ВККС може прийняти рішення продовжити і закінчити процедури, розпочаті попереднім складом. У цьому випадку йдеться про інституційну наступність у межах реформи.

За іншим сценарієм - припинити розпочаті попереднім складом ВККС важливі кадрові процедури частково або повністю, почавши з нуля. В останньому випадку прогнозувати терміни «швидкого» або «повільного» заповнення вакансій у судах України складно.

З лютого до початку червня 2016 року попередній склад кваліфкомісії суддів провів первинне кваліфікаційне оцінювання (іспит і публічну співбесіду) 381 судді, за результатами тільки для 69% суддів процедура завершилася успішно. Вперше під час співбесіди із суддями використовувалася аналітична інформація, надана НАБУ.

«Однак у наступні чотири місяці відбулися малопрогнозовані події. У відставку подали й звільнились 1449 суддів!», - пише Козьяков. І це набагато більше, ніж у «пікові» 2010-й (368 заяв) і 2013 (362 заяви) роки. У 2017 році заяви про відставку подали 405 суддів.

«У 2015 році судді звільнялися у зв'язку з нестабільною ситуацією в країні, пов'язаною  з анексією у 2014-му Криму, а також проведенням АТО на території Донецької та Луганської областей, 2016-го – через процедуру первинного кваліфікаційного оцінювання. Для цієї частини суддів фінансові гарантії після відставки виявилися привабливішими за продовження роботи в рамках системи, що реформувалася», - додає автор.

Процедура первинного кваліфікаційного оцінювання закінчилася лише п'ятьма судовими позовами щодо результатів. До теперішнього часу скасовано тільки одне рішення ВККС.

У 2016 році Верховна Рада прийняла закони «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» і «Про судоустрій і статус суддів» (нова редакція), що передбачають більш складну процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів (складання іспиту, дослідження досьє і проведення співбесіди).

20 жовтня 2017 року рішеннями комісії було призначено КО на відповідність обійманій посаді спочатку стосовно 999 суддів, а потім 4 181 (а всього 5 180) судді місцевих і апеляційних судів. До моменту відставки попереднього складу ВККС у 2019році було повністю завершено КО 60% суддів. Усі матеріали містяться в досьє суддів і автоматизованій паспортній системі ВККС.

За результатами кваліфоцінювання понад трьох тисяч суддів місцевих і апеляційних судів, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду прийнято лише 12 рішень, за якими позовні вимоги суддів задоволені частково або повністю.

Читайте також: В Україні бракує близько 2,5 тисячі суддів, Козьяков називає причини кадрової кризи

Докладніше про причини кадрової кризи в судах України та шляхи виходу із ситуації, що склалася, читайте в статті Сергія Козьякова «Кадрова криза в судах. Статистика, причини, прогноз».