UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційний суд Польщі може прислухатися до українців щодо закону про ІНП

Міністр закордонних справ Польщі хоче "розблокувати" відносини з Україною.

Конституційний суд Польщі може врахувати деякі доводи української сторони щодо закону про Інститут національної памяті. Про це в інтерв'ю виданню Gazeta Polska заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, передає "Укрінформ".

"Українці теж протестують проти змін до закону про ІНП. Однак, Конституційний суд може врахувати сумніви української сторони й уточнити деякі питання, аби розвіяти нинішні побоювання", - зазначив Чапутович.

Міністр також підкреслив, що Польща підтримує Україну в найважливіших питаннях, зокрема, щодо євроінтеграції країни та у конфлікті з Росією, однак історичний діалог між двома країнами є необхідним. Чапутович вважає, що польська сторона повинна вимагати визнання історичної правди, але необхідним є час, щоб українське суспільство сприйняло цю правду (про трагічні події на Волині в 1943-1944 роках).

Очільник відомства також заявив, що поляки хочуть "розблокувати" відносини з Україною, а також висловив сподівання, що буде відновлено ексгумаційні роботи і що зможуть розмовляти історики. Чапутович зазначив, що він планує обговорити з українським колегою взаємовідносини і можливість співпраці.

Нагадаємо, що в ніч на 1 лютого Сенат Польщі 57 голосами ухвалив без поправок скандальний закон про Інститут національної пам'яті, де, зокрема, передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, а також про причетність поляків до злочинів Третього рейху.

Раніше посол Ізраїлю в Польщі розкритикувала документ, зокрема, положення про Голокост, зазначивши, що країна сприйняла його як можливість покарання тих, хто вижив під час Голокосту, за їхні свідчення.

Також, у зв'язку з цим, у парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту.

Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.

Розкритикували законопроект і в Держдепартаменті США, заявивши, що він може підірвати свободу слова й академічний дискурс у країні та закликали Польщу його переглянути.