UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конкурсна комісія розпочала вибори керівника САП

Засідання та співбесіди проводять в онлайн-режимі.

Конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та на інші посади у САП у вівторок, 21 грудня, зібралася у повному складі та розпочала роботу.

Засідання відбувається в онлайн-форматі. З кожним кандидатом проводитимуть усну співбесіду впродовж години, після чого буде підраховано кількість балів та визначено переможців. Водночас на засіданні поки-що відсутній один із кандидатів на керівника САП - детектив НАБУ Олександр Клименко.

При цьому ніхто з присутніх на разі що не порушив питання можливості перенесення засідання комісії через винесене напередодні рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування порядку роботи конкурсної комісії.

Рішення суд мотивував тим, що у зв'язку зі змінами у законодавстві, починаючи з 16 липня 2015 року відповідач у справі - Конкурсна комісія з проведення відкритого конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, була позбавлена повноважень на ухвалення оскаржуваного порядку. При цьому законодавчо не було визначено орган, якому такі повноваження передавалися б.

На посаду керівника САП претендують детектив НАБУ Олександр Клименко та прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк.

Читайте також: Україні поставили дедлайн для обрання нового голови САП

Зазначимо, що у жовтні вже було зірвано засідання комісії з відбору кандидатів на посаду голови САП. Тоді не прийшли троє представників Офісу президента, але тільки одного забракло для кворуму. Те ж саме сталося з двома засіданнями, запланованими в листопаді.

При цьому президент Володимир Зеленський вважає, що в цьому питанні «ми просуваємося вперед». Водночас за його словами, нібито засідання конкурсної комісії з обрання керівника САП не блокують люди Банкової, бо «там нема людей Офісу». Зокрема після рішення ОАСК в Офісі президента заявили, що не бачать підстав для затягування конкурсу.

У ЄС і США також залишилися розчаровані «незрозумілими і невиправданими затримками» в роботі комісії, що підривають роботу антикорупційних органів. І закликали членів комісії негайно поновити роботу.