UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес та Байден після проміжних виборів: Reuters про добрий, поганий та жахливий сценарії

8 листопада у Сполучених Штатах відбудуться проміжні вибори.

Проміжні вибори в Сполучених Штатах 8 листопада визначать, хто контролюватиме обидві палати Конгресу – республіканці чи демократи. Їхні результати сильно вплинуть на наступні два роки перебування президента Джо Байдена в Білому домі. Reuters змоделював три варіанти того, що може статися з його адміністрацією далі.

Демократи зберігають і Сенат, і Палату представників

Це найкращий сценарій для демократів завжди вважався довгостроковим, і прогнозисти, як-от FiveThirtyEight, кажуть, що тепер шанси демократів зберегти Палату представників приблизно один до п’яти. Байден пообіцяв кодифікувати права на аборти та ухвалити заборону на штурмову зброю, якщо його партія збереже контроль над Конгресом, і він, ймовірно, подвоїть плани щодо фінансування догляду за дітьми та громадського коледжу та зміни імміграції.

Однак перші два роки президентства Байдена довели: однопартійний контроль над Конгресом не означає, що президент отримує те, що хоче. Голосування з небюджетних питань, таких як аборти та імміграція, ймовірно, потребуватимуть 60 голосів у Сенаті, щоб прийняти [blink title="правило «філібустьєра»" headinfo="Правило «філібустьєра»"]тактика обструкції законопроєктів парламентською меншістю шляхом заговорювання, затягування суперечок про предмет законопроєкту і «утоплення» предмету у великій кількості поправок, не завжди важливих. Іншими словами – це затягування прийняття закону.[/blink], і демократи розділилися щодо фінансування соціальних програм.

Читайте також: Байден стурбований перспективами допомоги Україні після виборів

Демократи утримують Сенат, втрачають Палату представників

Цей сценарій завадить президентству Байдена, спричинивши потік розслідувань під керівництвом Палати представників, і, ймовірно, завадить ухваленню будь-яких нових великих законопроєктів про витрати, які Палата може заблокувати простою більшістю голосів.

Коли одна політична партія отримує контроль над більшістю з 435 місць у Палаті представників, законодавці від цієї партії стають головами комітетів Палати представників і визначають порядок денний.

Республіканці Палати представників, які, ймовірно, очолять комітети з питань національної безпеки до судової системи, вже заявили, що планують розслідувати членів кабінету Байдена та фонди COVID-19. Інші хочуть націлитися на роботу його сина Хантера Байдена за кордоном і розслідування ФБР щодо колишнього президента Дональда Трампа.

Читайте також: Конгрес США може ухвалити закон про виділення Україні ще до $50 млрд на тлі виборів – NBC

Демократи втрачають і Сенат, і Палату представників

За найгіршим сценарієм для Байдена та його партії його порядок денний, ймовірно, буде повністю заморожений на наступні два роки, республіканці зосередяться на розгортанні законодавства, ухваленого протягом перших двох років, і, можливо, на судовому процесі щодо імпічменту.

Республіканці, ймовірно, наполегливо наполягатимуть на глибокому скороченні внутрішніх видатків і назавжди призведуть до зниження деяких податків із податкового законопроєкту 2017 року, термін дії якого закінчується наприкінці 2025 року. Деякі запропонували «реформувати» гігантську програму соціального забезпечення для пенсіонерів і медичне страхування Medicare для людей похилого віку та інвалідів.

Байден матиме право президентського вето, щоб заблокувати законодавство та спроби скасувати його порядок денний. Законопроєкти, які проходять Конгрес, надсилаються президенту США для підписання, і він уже пообіцяв застосувати право вето щодо, наприклад, законопроєкту, який робить аборти незаконними по всій країні.

Щоб подолати його вето, потрібна більшість у дві третини в Палаті представників і Сенаті, і республіканці навряд чи матимуть достатньо велику більшість, щоб це сталося.

Очікується, що республіканці не здобудуть достатньо місць у Сенаті 8 листопада, щоб подолати взяти 60 місць, що ускладнить ухвалення законопроєктів про аборти чи імміграцію.

Однак республіканці могли б застосувати спеціальну процедуру «узгодження» для податкових і бюджетних заходів, які обидві партії використовували для просування своїх планів у глибоко розділеному Конгресі.

Лідер сенатської більшості, яким, ймовірно, буде Мітч МакКоннелл з Кентуккі, вирішить, чи завершиться процес імпічменту Байдена в Сенаті. МакКоннелл уже пообіцяв заблокувати будь-яке обрання Байдена Верховним судом у 2024 році, якщо він керуватиме ним.

Читайте також: США назвали Росію гострою загрозою, але не основним викликом у новій оборонній стратегії

Нагадаємо, вересневе опитування Yahoo News/YouGov показало, що рейтинг схвалення діяльності президента США Джо Байдена продовжує відновлюватись після стрімкого падіння влітку і він випереджає колишнього президента Дональда Трампа в потенційному «матчі-реванші» 2024 року з найбільшим відривом від початку весни – 48% проти 42%.

Справи у Демократичної партії, представником якої є Джо Байден, теж поліпшились: 45% зареєстрованих виборців кажуть, що віддали б свої голоси за кандидата в Конгрес від Демократичної партії у своєму окрузі, якби вибори відбулися сьогодні. 40% говорять, що обрали б кандидата від Республіканської партії.