UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет «слуги» Костіна заблокував реальний конкурсний відбір до КСУ – юрист

Без поправок щодо залучення до відбору міжнародних експертів реформа КСУ перетвориться на профанацію.

Під час візиту до США президенти України Володимир Зеленський і США Джо Байден домовилися, що судова реформа в нашій країні відбудеться «відповідно до найкращих світових практик».

Але не встиг президент Зеленський повернутися зі Штатів, як «Слуги народу» відмовилися реформувати Конституційний суд, пише юрист Михайло Жернаков у статті «Як «Слуги народу» захищають останній бастіон суддівської мафії».

«Днями на засіданні комітету з правової політики (який очолює «слуга народу» Андрій Костін і в якому партія президента має більшість) були відхилені всі поправки на користь справжнього конкурсного відбору в КСУ, які комітет затвердив в червні», - пише Жернаков.

Законопроєкт № 4533 «Про конституційну процедуру», поправки до якого були відхилені, стоїть у порядку денному ВР на 10 вересня.

«Без поправок про конкурсну процедуру добору суддів із залученням міжнародних експертів він жодним чином не вирішить головну проблему КСУ: склад і порядок призначення суддів. Натомість дозволить відзвітувати про проведену «реформу Конституційного суду», не змінивши нічого по суті», - підкреслює автор.

Без реального перезавантаження КСУ за участю міжнародних експертів під загрозою опиняється не лише судова реформа самого ж Зеленського, а й інші реформи, які стали надбанням Революції Гідності, наголошує юрист.

Читайте також: Зеленський підписав указ про призначення конкурсу для відбору суддів КСУ: склад комісії

Одна з головних причин відсутності істотних змін в українських судах - це український Конституційний суд. Протягом останніх років були прийняті десятки законів про судову реформу - більш-менш ефективних. Однак, щойно в парламенті народжувалася якась норма, яка загрожує ситому і безкарному суддівському статус-кво, на допомогу суддівській корпорації приходив Конституційний суд України (КСУ) і одразу її скасовував. Михайло Жернаков розповідає читачам ZN.UA, «Як «Слуги народу» захищають останній бастіон суддівської мафії».