UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Ради підтримав проект відповіді на рішення Сенату Польщі щодо "геноциду"

Польські націоналісти зробили односторонній крок, який може зруйнувати стосунки з Україною. Рада готує відповідь.

Комітет Верховної Ради у закордонних справах підтримав проект заяви українського парламенту у зв'язку з прийняттям Сенатом Польщі постанови від 7 липня "Щодо вшанування пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої у 1939-45 рр".

Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити проект постанови №4948.

Разом з тим народний депутат з фракції БПП Володимир Ар'єв заявив, що Рада не буде голосувати за цю постанову, поки не буде прийнято рішення польського Сейму з даного питання.

Раніше Сенат Польщі голосами правлячої партії "Право і справедливість" прийняв ухвалу, якою закликав нижню палату польського парламенту встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, "скоєного українськими націоналістами" проти громадян Другої Республіки Польща (1918-1939 років).

12 липня у Верховній Раді України кілька десяток депутатів зареєстрували проект постанови у відповідь на дії польського Сенату.

"Верховна Рада засуджує односторонні дії Сенату Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, досягнутих під час конструктивного українсько-польського діалогу в останні десятиліття; наполягає на тому, що підхід авторів проекту постанови Сенату Республіки Польща до оцінки подій Волинської трагедії політично незбалансованим і юридично некоректним", - йдеться в проекті.

"Верховна Рада заявляє, що вся відповідальність за можливу руйнацію українсько-польських відносин має бути покладена на ініціаторів односторонньої відмови від погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща", - наголошується в проекті.

Більше про стосунки України і Польщі в питаннях спільної історії читайте в статті Володимира Кравченка "Тіні загиблих предків" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".