UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній посол Гербст пояснив різні підходи Білого дому до України та Росії

Він вважає помилковим припущення, що через ситуацію з Піднебесною відносини з Москвою потрібно "припаркувати".

Директор Євразійського центру Атлантичної ради, колишній посол США в Україні Джон Гербст розповів, що у Білого дому є два різні підходи до Росії та України. Дехто вважає, що агресивну політику Кремля потрібно припинити негайно, тоді як інші переконані, що наразі головною загрозою є Китай, а РФ з часом й сама збанкрутує. Про це він розповів під час дискусії щодо безпеки в Чорному морі та мілітаризації Криму, що відбулася в Постійному представництві України при ООН у Нью-Йорку, інформує "Укрінформ"

"В американській адміністрації є щонайменше дві фракції щодо політики стосовно Росії і, відповідно, України. Правильно мислять ті, хто вважає, що першим імперативом у відносинах США з Москвою має бути припинення агресивної політики Путіна. І будь-яка співпраця з Москвою матиме цінність, якщо ми передусім зупинимо цю агресивну політику", - сказав Гербст. 

Проте є люди, які вважають, що небезпечним для США є саме Китай. Таку позицію вони пояснюють наявністю у Піднебесної, на відміну від РФ, реальної економіки, що дасть їм можливість підтримувати військову силу протягом довгого часу. Щодо Кремля, то там вважають, що він просто збанкрутує, з чим погоджується й експосол. Проте станеться це щонайменше через 20-30 років. 

Проте Гербст вважає помилковим припущення, що через ситуацію з Китаєм відносини з Москвою потрібно "припаркувати": "Мовляв, коли ми умиротворимо Кремль, то вони приєднаються до нас проти Китаю. Це наївна позиція". 

Гербст розкритикував й позицію тих аналітиків, котрі вважають, що "слід дозволити Росії діяти в Україні, щоб ми могли працювати з ними (з РФ) у кіберпросторі".

Читайте також: Корнієнко не виключає можливості введення в Україні надзвичайного чи воєнного стану через вторгнення Росії

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних "навчань". Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках останніми тижнями суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, стрімке зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Думки щодо мети таких дій Кремля розходяться: одні експерти бачать у них спробу дестабілізації континенту, інші – ширму для спроби силового захоплення України.

З Вашингтона регулярно звучать слова підтримки Сполученими Штатами України та суворих попереджень Росії. Але важливі не лише меседжі та наративи, які Росія має почути, а й дії, які вона побачить після цього. Докладніше читайте у статті Тетяни Силіної "Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?" у ZN.UA.