UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли буде запрошення до Альянсу, довгострокова співпраця, посилення оборонного сектору: Заява Ради Україна-НАТО

В Північноатлантичному Альянсі вкотре заявили, що майбутнє України в НАТО.

На полях саміту Північноатлантичного Альянсу у Вашингтоні відбулося засідання Ради Україна-НАТО, за результатами якого її учасники зробили спільну заяву. У ній йдеться про засудження РФ, допомогу Україні та вказано, коли нашу державу запросять до НАТО. Заяву опублікували на сайті Альянсу.

Пункт 1

Учасники Ради засвідчили, що українці вже понад два роки з початку повномасштабної війни та 10 років з початку вторгнення РФ у Донецьку та Луганську області та анексії Криму «продовжують героїчно захищати свою Батьківщину, свою землю й наші спільні цінності». Країни-члени вшановують пам’ять загиблих та висловили сум через «людські страждання і руйнування, спричинені незаконною, невиправданою і неспровокованою загарбницькою війною Росії». 

«Намагання Росії підірвати українську державність і зламати рішучість українського народу зазнали поразки. Військовослужбовці і військовослужбовиці Збройних Сил України та український народ продовжують надихати світ своєю сміливістю і рішучістю. Україна вистояла як суверенна, незалежна та демократична держава», – вказано в заяві.

Пункт 2

Країни НАТО визнають, що у війні в Україні, яка порушує міжнародне право, зокрема Статут ООН, цілком винна РФ. І як агресорка Росія має понести повну відповідальність. 

«Ми засуджуємо усіх тих, хто сприяє війні Росії і поширює російську дезінформацію. Війна Росії проти України зруйнувала мир і стабільність у євроатлантичному просторі, і мала глибокий вплив на безпеку та добробут мільярдів людей в усьому світі», – йдеться в заяві. 

Читайте також: Кішіда: Японія та НАТО продовжуватимуть кроки та зусилля для надання допомоги Україні

Вказано, що РФ не показала справжньої відкритості до встановлення справедливого та тривалого миру. Також у заяві йдеться, що країни-члени НАТО вітають та підтримують прагнення українського президента Володимира Зеленського «досягнути всеосяжного, справедливого і тривалого миру» за допомогою «Формули миру» і «Саміту миру».

Пункт 3

Країни-члени НАТО повністю поклали на РФ відповідальність за загибель тисяч мирних жителів України та шкоду, завдану цивільній інфраструктурі. Вони засудили «у найрішучіший спосіб» напади Росії на українців, зокрема й 8 липня, коли російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» та ще один медцентр. 

«Ми вітаємо оголошені зобов’язання надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони та інші військові засоби у той час, коли держави-члени Альянсу збільшують свою підтримку, щоб забезпечити потреби України і допомогти захищати її народ, міста й інфраструктуру від жахливих нападів Росії», – йдеться в заяві. 

Читайте також: Каллас: Україна буде в центрі уваги на Саміті НАТО

Також НАТО зобов’язалось підтримувати і консультувати Україну щодо розвитку та впровадження інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони. Це зокрема, має забезпечити перехід такої системи до повної оперативної сумісності з НАТО. 

Пункт 4

Учасники Ради засвідчили, що «сильна, незалежна і демократична Україна в межах її міжнародно визнаних кордонів є життєво важливою для стабільності та безпеки на євроатлантичному просторі». Також в НАТО переконані, що боротьба України за незалежність цілісність та суверенітет сприяє євроатлантичній безпеці.

Країни-члени Альянсу зазначили, що продовжують надавати Україні політичну, військову, фінансову, економічну і гуманітарну допомогу. Також вказано, що право на самооборону, яким Українська держава користується, закріплене у статті 51 Статуту ООН. 

«Держави–члени Альянсу теж продовжують зміцнювати стійкість України через допомогу для утримання енергетичної інфраструктури, забезпечення критично важливого енергопостачання і через сприяння транзиту товарів і зерна. Держави–члени Альянсу, як і раніше, рішуче налаштовані підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться для її перемоги», – йдеться в заяві.

Пункт 5 

Учасники Ради привітали ініціативу Альянсу з безпекової допомоги та навчання для України (NSATU). Вона має координувати постачання країнами НАТО та партнерами техніки для України, проведення навчань надання логістичної підтримки.

Читайте також: НАТО протистоятиме спробам Росії вчиняти економічний примус для вигідних Кремлю політичних рішень

Програма діятиме на території країн Альянсу. Вона дозволить зміцнити співпрацю України з НАТО щодо трансформації українських сил оборони та безпеки, а також підвищить здатність Української держави захищати себе та стримувати подальшу російську агресію в майбутньому.

Пункт 6

Країни-члени НАТО засвідчили, що Україні потрібна довгострокова підтримка та вказали, що сповнені рішучості надати її у контексті розбудови Збройних сил. Учасники Ради також привітали зобов’язання країн Альянсу щодо довгострокової безпекової допомоги Україні, аби забезпечити її військовою технікою, допомогою та навчанням. Також у заяві вітається намір забезпечити мінімальне базове фінансування у розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року і надання Україні сталого рівня безпекової допомоги. 

Пункт 7

У ньому йдеться про те, що генеральний секретар НАТО вирішив призначити старшого представника Альянсу, який очолюватиме Представництво в Україні та буде координатором взаємодії блоку з українською владою в Києві. Вказано, що таке рішення очільник Альянсу прийняв в рамках поглиблення співпраці з Україною та зміцнення її політичної інтеграції в Альянс.

Читайте також: У НАТО назвали головних союзників Росії у її війні проти Україні – кого з них Альянс вважає «вирішальним чинником»

Пункт 8

Вказано, що вдалося досягти значного поступу у тривалій співпраці НАТО та України, у тому числі в рамках Комплексного пакета допомоги (КПД) для Української держави, аби посилити та відбудувати український безпековий й оборонний сектор, підтримати нашу країну в галузі стримування і оборони у довгостроковій перспективі. А також аби підтримати Україну на шляху до повної оперативної сумісності з НАТО. З цією метою: 

Пункт 9

Вказано, що довгострокові зобов’язання – це результат спільної праці в рамках Ради Україна-НАТО (РУН), метою якої є просування євроатлантичних прагнень нашої держави. Серед них і стратегічна ціль України – членство в Альянсі.

«З моменту заснування РУН на Вільнюському саміті ми працюємо і ухвалюємо рішення разом на засадах рівності щодо широкого кола питань, включаючи оперативну сумісність, енергетичну безпеку й інфраструктуру, інновації, кіберзахист, оборонну промисловість, боротьбу з дезінформацією та стійкість. РУН зарекомендувала себе як ефективний механізм для проведення консультацій в умовах кризи», – вказано в заяві. 

Пункт 10 

Учасники РУН засвідчили, що країни НАТО повністю підтримують право України самостійно обирати механізми безпеки та вирішувати своє майбутнє. У заяві зафіксували, що «майбутнє України – в НАТО», а також те, що Українська держава стає все більше оперативно сумісною та політично інтегрованою в Альянс. 

Читайте також: Зеленський заявив у Вашингтоні, яких далекобійних і далекосяжних очікує результатів

Альянс привітав прогрес, якого Україна досягла після саміту у Вільнюсі щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ. Країни-члени Альянсу зазначили, що продовжать підтримувати Україну до її повної євроатлантичної інтеграції.

«Держави–члени Альянсу підтверджують, що вони будуть в змозі запросити Україну вступити до НАТО, коли держави-члени Альянсу погодяться і будуть виконані умови. Рішення, ухвалені самітом НАТО та Радою Україна-НАТО, разом з тривалою роботою держав–членів Альянсу, є мостом до членства України в НАТО», – йдеться в заяві. 

Також країни НАТО й надалі зобов’язалися підтримувати прогрес України щодо оперативної сумісності, додаткових демократичних реформ і реформ сектора безпеки. Їх міністри закордонних справ країн НАТО далі оцінюватимуть за допомогою адаптованої Річної національної програми. 

Пункт 11

Учасники РУН привітали двосторонні довгострокові безпекові зобов’язання, погоджені державами-членами і партнерами Альянсу з Україною на основі Спільної декларації «Групи семи» (G7), підписаної у Вільнюсі. Вказано, що вони свідчать про спільну і непохитну відданість вільній, незалежній, демократичній та суверенній Україні, у межах її міжнародно визнаних кордонів, яка спроможна захищати себе і стримувати майбутню агресію. 

Читайте також: Зеленський прибув до Вашингтона: про що домовлятиметься українська делегація

«Ці зобов’язання, разом із рішеннями, ухваленими на цьому Саміті, передбачають сталу і тривалу підтримку України в справі захисту її суверенітету і територіальної цілісності, а також підтримку євроатлантичної інтеграції України», – йдеться в заяві.

В Україні дуже боялися, що саміт НАТО у Вашингтоні стане «Вільнюс-мінус». Та хоча в Києва були всі підстави для невдоволення вашингтонською зустріччю союзників, цей захід усе-таки мав досить високий рівень ККД для України. Про підсумки Вашингтонського саміту читайте в статті Володимира Кравченка «НАТО досі побоюється Путіна. Та є й добрі новини для України».