UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колесніченко попросив Азарова не карати виробників, які не встигли перекласти етикетки російською

Колесніченко попросив Азарова не карати виробників, які не встигли перекласти етикетки російською.

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко закликав прем'єр-міністра Миколу Азарова не штрафувати виробників товарів, які не встигли промаркувати свою продукцію регіональною мовою відповідно до Закону «Про основи державної мовної політики».

Про це йдеться в його листі на адресу прем'єра, який є у розпорядженні «Української правди».

Як наголошується в документі, одна з норм закону про мови «зобов'язує всіх виробників товарів на території України здійснювати маркування, виробляти інструкції двома мовами: українською (обов'язково) і однією з регіональних мов або мов меншин (на вибір виробника, без прив'язки до території )».

«У той же час, до 40% компаній вже випустили значні партії товарів, які не відповідають встановленим вимогам до маркування (написи на товарі) та інструкцій, промислові лінії складно переобладнати в короткий час згідно з новими вимогами законодавства», - зазначає Колесніченко.

- Колесніченко погрожує облрадам Західної України кримінальною відповідальністю за мовного закону

«У свою чергу окремі контролюючі органи вже почали перевірку виконання виробниками цієї норми, заявляють про можливе накладення штрафних санкцій, а деякі торговельні підприємства відмовляються приймати до реалізації товари без належного маркування», - йдеться в листі.

«Прошу Вас, шановний Миколо Яновичу, розглянути можливість прийняття доручення Кабміну для центральних органів виконавчої влади щодо незастосування штрафних санкцій до виробників», - зазначає Колесніченко.

Як відомо, Вадим Колесніченко є одним із співавторів закону «Про основи державної мовної політики».

Нагадаємо, що в серпні українські пивовари заявляли про неможливість швидкого переходу на багатомовне маркування товарів. Вони висловлювали побоювання, що для цього будуть потрібні радикальні зміни у виробничих, логістичних і бізнес-процесах, що обернеться для товаровиробників великими збитками. !zn

Читайте також:

Львівська облрада визнала нечинним на території області закон про мови

Азаров пообіцяв, що закон про мови не буде скасовано

Пивовари протестують проти закону про мови - не готові перекласти етикетки російською