UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін визнав відсутність спільної позиції "Нормандської четвірки" в питанні збройної місії ОБСЄ

Дискусія про збройну місію ОБСЄ в Донбасі буде продовжена на переговорах у Відні.

Україна, Франція та Німеччина в цілому мають схожу позицію щодо послідовності виконання Мінських домовленостей, і ця позиція кардинально розходиться з думкою Росії, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Втім, позиції сторін "досить відрізняються" в питанні введення збройного компоненту місії ОБСЄ, визнав він.

"На сьогодні наші позиції, я маю на увазі нашу спільну позицію з Німеччиною та Францією, і позицією Росії надзвичайно розходяться, як у плані послідовності заходів, так і в плані чіткої гарантії їх виконання, у плані допуску ОБСЄ до території окупованого Донбасу, в плані допуску ОБСЄ до неконтрольованого ділянці україно-російського кордону", - сказав Він у ході "години питань" до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, 21 жовтня.

Клімкін визнав, що позиції учасників "нормандської четвірки" розходяться в питанні введення збройного компонента в місію ОБСЄ в Донбасі. Дискусії будуть продовжені на майданчику у Відні, де розташована штаб-квартира організації.

"Ми говорили про можливості введення збройного компонента ОБСЄ - тут позиції (учасників нормандського формату – ред.) теж досить відрізняються, але в результаті послідовного тиску досягнута домовленість про продовження цієї дискусії на Віденській майданчику", - сказав Клімкін.

Він підкреслив, що Україна продовжує наполягати на тому, що спершу необхідно виконати умови із забезпечення безпеки, а потім переходити до виконання політичної частини домовленостей. "Без виконання низки ключових домовленостей щодо безпеки, включаючи повне припинення вогню, і головне - контроль з боку ОБСЄ, повний доступ ОБСЄ на територію окупованої Донбасу, до моніторингу неконтрольованого ділянки кордону, без виведення регулярних російських військ і, звичайно, російських найманців, а також російського озброєння переходити до інших питань неможливо", - сказав глава МЗС.

Нагадаємо, що за результатами переговорів лідерів країн "Нормандської четвірки" у Берліні президент Петро Порошенко заявив, що Росія соласилась з необхідністю введення збройної поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі. Також, передбачається, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, учасники зустрічі попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на 4-х ділянках лінії зіткнення, серед яких буде Дебальцеве.

У той же час президент Володимир Путін повідомив свою версію підсумків берлінської зустрічі. За її словами, Москва лишт "підтвердила", що "готова розширити місію ОБСЄ в зоні відводу і в пунктах зберігання важкої техніки".

Зі свого боку президент Франції Франсуа Олланд заявив про численні труднощі в питанні розведення військ в Донбасі.

У свою чергу канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що спочатку потрібен закон про вибори в Донбасі, а про збройну місії ОБСЄ можна буде говорити тільки після запуску виборчого процесу. При цьому Україна отримає контроль над кордоном тільки "у кінці процесу".