UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімкін про виклик послів України та Польщі: такі кроки шкодять обом і створюють можливості для РФ

Ексміністр упевнений, що російська пропаганда активно роздмухуватиме історію. Ситуації можна було вирішити по-іншому.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував ситуацію навколо заклику представника канцелярії польського президента до нашої держави "почати цінувати" підтримку Польщі, що стало причиною взаємного виклику послів країн у Києві та Варшаві. Дипломат заявив у Facebook, що не розуміє цю історію, вона йому не подобається. Ситуацію можна було вирішити іншим, дружнім шляхом.

"Мені як українцю також не подобаються заклики до більшої вдячності за надану допомогу. Від кого б вони не йшли. Більше того, вони мене ображають – в них є щось зверхнє, нерозважливе і врешті-решт безвідповідальне. Але це завжди можна сказати спокійно і твердо, по-дружньому. Друзі та союзники теж можуть сваритися, але це не привід для офіційного з'ясування відносин. Виклик посла – це як правило реакція на недружні дії", – зазначив Клімкін.

На його думку, російська влада точно в захваті від публічної суперечки, тому ворожа пропаганда по повній розкручуватиме історію. Адже в Москві розуміють, що Польща та Україна "просто покликані виконувати спільну роль" у стратегічному послабленні та стримуванні режиму РФ. Клімкін пояснив, що ключове слово "спільна", хоча безпосередньо вторгненню протистоїть наша країна.

Читайте також: Не дамо політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, — Зеленський

"В нас ще буде безліч приводів для емоцій, уявіть собі, якими непростими, емоційними і нервовими будуть наші з поляками розмови щодо вступу до Євросоюзу. Сільське господарство це тільки один з прикладів. Але дружбу потрібно підтримувати. І це означає, що відверта і навіть жорстка розмова крутіша за офіційні та формальні кроки, які шкодять нам обом і створюють можливості для Кремля. Має бути навпаки", – наголосив ексглава МЗС.

Раніше заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що між його державою та Україною зараз не найкращі відносини через висловлювання українських представників влади. За його словами, у останніх "виплеснулися певні емоції", однак Польща залишається "поблажливою", оскільки на Україну напали.