UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клименко під час Майдану вивів майже мільярд доларів державних коштів

На гроші які повернулися з офшорів було куплено майно, яке стало основним джерелом фінансування "Вістей".

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що за час Майдану екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко вивів з країни більше 788 мільйонів доларів. Про це він заявив на спільному з главою МВС Арсеном Аваковим брифінгу, пише "Українська правда".

За словами Матіоса, з 2011 по 2014 роки викрадені в держави кошти в сумі понад 788 мільйонів доларів в період активної фази революції гідності були перераховані офшорними компаніями Клименко на рахунку групи компаній "Юнісон".

"Юнісон" - це материнська компанія сім'ї Клименка... мадиохолдинга "Вести" двох компаній з управління активами, власниками яких була сім'я Клименко та обслуговуючих повністю сім'ю Януковича", - зазначив Матіос.

Він пояснив, що Клименко зареєстрував на батька офшори на Британських Віргінських островах та на Кіпрі. Саме на ті рахунки і були виведені кошти та легалізовані "найнятими адвокатами Клименко в Європейських банках, у тому числі банках Ліхтенштейну".

За його словами, група компаній "Юнісон" на заведені з офшорів гроші купила 78 елітних квартир у Києві, Одесі, Донецьку, 28 офісних приміщень, 5 будинків, 41 паркомісце, 11 земельних ділянок в елітних районах Києва та області, Одесі та Донецьку і дорогі автомобілі, 3 поверхи в ТЦ "Гулівер" та 1 тисячу залізничних вагонів, які на сьогоднішній день приносили дохід Клименко і були основним джерелом фінансування медіа-холдингу "Вести".

Він додав, що було встановлено належне сім'ї Клименко майно, механізми легалізації грошей, встановлено коло осіб, які до цих пір беруть участь, акумулюють надходження доходу з нерухомого майна, "яке вливалося в квазипартію "Успішна країна", медіа-холдинг "Вести" і охоронну структуру "Скіф", яка охороняла бізнес-імперію Клименко.

Сьогодні головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що Генпрокуратура очікує припинення виходу щоденної газети "Вісті" з п'ятниці, 14 липня.

Раніше, під час спецоперації 24 травня, було затримано 23 колишні посадові осіби Міністерства доходів і зборів в рамках кримінального провадження щодо "податкових майданчиками" Олександра Клименка. За даними слідства, дії злочинної групи Клименко завдали державі понад 96 млрд грн збитків.

Протягом 24-25 травня Печерський суд Києва звільнив з-під варти дев'ять затриманих під заставу або особисте зобов'язання.

14 червня Олександр Клименко отримав повідомлення про підозру у скоєнні кримінальних злочинів.

Детальніше про арешти читайте у матеріалі Оксани Денисової "Антикорупційна піар-ація" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".