UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко намагається дистанціюватися від зв'язків з людьми Черновецького і вимагає розслідування щодо «будівельної мафії»

Кличко відреагував на серію матеріалів в медіа про те, що при ньому столична влада стала частиною схем і угод, вибудуваних в Києві ще за Черновецького.

Напередодні старту виборчої кампанії мер Києва порушив мовчання після публікації ZN.UA матеріалів «Договір із тінню» і «Договір із тінню-2», а також даних народного депутата Гео Лероса щодо компаній ексголови фракції «Блоку Черновецького» Дениса Комарницького, які депутат передав журналістам Bihus.Info, які продовжили тему корупції в Києві.

«Вчора журналісти вийшли з розслідуванням про будівельну мафію. Я спілкувався з журналістами під час розслідування і вдячний їм за якісну роботу. Щоб єдиною командою довести цю справу до кінця я звертаюся з офіційною заявою до Офісу генпрокурора, СБУ, ДБР. Правоохоронці повинні розслідувати факти корупції забудовників, викладені в розслідуванні журналістів. Винні мають бути покарані, незалежно від політичного забарвлення », - заявив Віталій Кличко.

Лерос передав журналістам Bihus.Info копії документів, які «могли перебувати на комп'ютері офісу так званого «смотрящєго» за Києвом Дениса Комарницького»», де в жовтні 2019 року силовики провели обшуки.

Журналісти Bihus.Info, посилаючись на ці документи, повідомили, що компанії, пов'язані з Денисом Комарницьким, упродовж останніх років регулярно отримували в Києві великі підряди на будівництво та реконструкцію від комунальних підприємств.

Йдеться про так звані «меморандуми» і «понятійні угоди», де ключові фігуранти: Денис Комарницький - свого часу голова фракції «Блоку Леоніда Черновецького» в Київраді, якого зараз називають «смотрящім» по Києву; а також чинний депутат від ОПЗЖ Вадим Столар, який тривалий час очолював тіньовий кабінет в адміністрації Кличка; син ексмера Степан Черновецький та інші відомі забудовники.

Читайте також: Кличко стабільно лідирує в Києві. Але хто за ним? - соцопитування

Нагадаємо, Кличко одного разу вже заявляв про свою непричетність до діяльності колишнього поплічника Черновецького - Вадима Столара, через якого, нібито за спиною мера, буквально до 2019 року проходили всі без винятку питання, пов'язані з будівельним ринком столиці, а також її бюджетом. Раніше ZN.UA опублікувало розслідування, де підтвердило жорстке зчеплення команди Кличка з командою Черновецького. На той час на Кличка тиснув ексголова ОПУ Андрій Богдан, який по суті і зруйнував основну кадрову схему Кличко-Столар.

За рахунок чого, щоправда, ще більш посилився Денис Комарницький, якого сьогодні називають «смотрящім» за столицею. І не тільки через його зв'язки з Кличком (а Комарницький має відношення до тіньового виборчого штабу рейтингового мера), а й завдяки взаємовигідній дружбі з народним депутатом від «Слуги народу» Миколою Тищенком. Крім того, що Тищенко давно є партнером Степана Черновецького та керуючи одного з його ресторанів, голова столичного осередку «слуг народу» є кумом голови ОПУ Андрія Єрмака.

«Насправді столиця - корупційний кримінальний кейс, початок якому поклав Олександр Омельченко, розвинув - Леонід Черновецький, а потім користувався хто хотів. Люди, що вкрали при Черновецькому тисячі гектарів київської землі і створили десятки бюджетних схем, до цього дня здають столицю політикам в оренду. Для них майбутні вибори це не про мера і місто, це - про розподіл в Київраді часток між забудовниками і бізнесами на бюджеті. Банкова, по суті, вступила в ту саму змову з власниками столиці, які випотрошили її при Черновецькому», - пише в своїй статті «Договір з тінню-2» оглядачка ZN.UA Інна Ведернікова.