UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличко готовий поступитися Банковій райрадами, але буде «топити» закон про столицю

Мер Києва напередодні засідання профільного парламентського комітету анонсував повернення столиці районних рад, які раніше сам блокував.

Віталій Кличко анонсував створення в Києві районних рад. За його словами, кияни чекають такого рішення від столичних депутатів, тому вони повинні його прийняти. Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбук.

«Я ініціюю розгляд Київрадою питання про створення районних рад в Києві і вже на одній з найближчих сесіях Київрада його розгляне. Прошу всі фракції і кожного депутата Київради проявити мудрість і мужність при вирішенні цього питання », - написав він.

Він додав, що районні ради були скасовані за часів Януковича в 2010 році. Також він зазначив, що, за даними різних опитувань громадської думки, близько 70% киян хочуть повернути районні ради.

Коментар ZN.UA:

Але нагадаємо, що до сьогоднішнього дня Кличко блокував створення районних рад в столиці. Зміна позиції продиктована наближенням засідання профільного парламентського комітету, де вже в цю середу буде розглядатися доопрацьований до другого читання законопроект про столицю № 2143-3. Мова про розведення повноважень міського голови і голови КМДА, що влада збирається провести в столиці в контексті децентралізації і швидкого прийняття законопроекту про місцеві державні адміністрації. Цей законопроект включить механізм державного нагляду в громадах, а Київ - увійде в загальну систему - й за задумом Банкової стане першопрохідцем в відточуванні нового алгоритму імплементації інституту префекта.
Але на реформу накладається політика: президенту вигідно поставити політичного опонента в рамки вже зараз (відразу після прийняття закону про столицю буде призначений новий глава КМДА), в той час як в інших громадах механізм нагляду запрацює тільки через рік після прийняття.
Однією з ключових норм нового закону про столицю є і повернення районних рад. Що значить серйозне обмеження Кличка і Київради в можливості розподіляти 60-мільярдний бюджет столиці. Районні ради "відкусять" значні шматки від міського бюджету. Кличко насправді готує аргументацію для вже озвученої ним публічно позиції - закон про столицю, якщо і треба приймати, то вводити в дію держнагляд паралельно у всіх громадах, а не тільки в Києві. Інакше - це політична розправа над мером столиці, що збираэться на президентські вибори. Анонсоване ж повернення Києву районних рад - вимушена поступка Банковій з боку Кличко. Зробити крок назад, щоб було зручніше оборонятися.

Читайте також: Кличко розповів, коли в Києві розпочнеться опалювальний сезон

Якщо хочете розібратися в причинах протистояння президента і мера, читайте статті Інни Ведернікової «Чи відбере Зеленський столицю?» та «Закон бумеранга», де були спрогнозовані та пояснені події, що відбуваються.