UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київ запросив відвідати Україну голову МЗС Китаю

Пекін "зацікавлений" у пропозиції.

Українське Міністерство закордонних справ запросило голову МЗС Китаю Ван І відвідати Україну. Пекін дав зрозуміти, що "зацікавився" пропозицією, повідомляє Reuters.

"Ми готові вітати міністра Ван І в Україні, щоб на власні очі [разом] побачити наслідки російської агресії проти нашої країни та провести з ним більш глибокі двосторонні перемовини з низки двосторонніх, регіональних і міжнародних питань", — сказав речник МЗС України Георгій Тихий.

Читайте також: Блінкен попередив Ван І про майбутні дії США проти Китаю, якщо Пекін не припинить підтримку РФ

Нагадаємо, у липні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідав Китай. Там він разом з Ван І обговорював російсько-українську війну та можливі шляхи до миру. Очільник українського дипломатичного відомства наголосив, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам КНР. Також він заявив, що "ті, хто вважає, що Китай буде стояти на боці Росії чи України — глибоко помиляються". 

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Пекін декларує підтримку територіальної цілісності Києва, проте не засуджує російську агресію, а зараз навіть продає Москві запчастини для виготовлення зброї.

Також Китай відмовився від участі у Саміті миру у Швейцарії, що розчарувало Київ, який вважає Пекін важливим гравцем у питанні завершення російсько-української війни. Водночас КНР просуває власний план миру, який підтримує Кремль.