UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Харківські угоди»: Служба безпеки провела обшуки у Кабміні, Раді та РНБО

У спецслужбі вважають, що підписанти і розробники угод з української сторони добре усвідомлювали наслідки для країни.

Служба безпеки України на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони провела обшуки у справі щодо підготовки та ратифікації «Харківських угод» у 2010 році, повідомляє пресцентр спецслужби.

Обшуки проводилися в адміністративних будівлях таких органів влади:

«Під час обшуків виявлено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, до підписання та прийняття вказаних документів, усвідомлювало їх наслідки», - йдеться у повідомленні

На думку слідчих, керманичи держави розуміли, що збільшення кількості російських військових і співробітників спецслужб у Криму у подальшому може бути використано для окупації українського півострова, що, власне, і сталося.

У Службі безпеки наголосили, що дотримуються вимог законодавства під час проведення обшуків та пообіцяли регулярно інформувати громадськість про перебіг справи. Процесуальне керівництво у справі здійснює Офіс генерального прокурора.

СБУ провела обшуки у структурах, залучених до підготовки та ратифікації «Харківських угод» Співробітники Головного...

Опубликовано Служба безпеки України Вторник, 16 марта 2021 г.

Читайте також: Данілов пояснив, як СБУ буде перевіряти тих, хто голосував за Харківські угоди

Нагадаємо, 11 березня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Служба безпеки України вивчить обставини ратифікації «Харківських угод» і перевірить всіх 236 депутатів, які їх підтримали.

А також пообіцяв, що всі причетні до підписання угод в 2010 році нестимуть  відповідальність незалежно від посад і прізвищ. Однак депутатський індемнітет, що діє і в нашій державі, передбачає, що жодної відповідальності за власні голосування у парламенті депутат не несе.

Нагадаємо, 21 квітня 2010 тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмітрій Мєдведєв підписали угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%.

Одним із головних розробників і промоутерів «Харківських угод», які доклали руку до їх написання, був тодішній заступник міністра закордонних справ, а нині перший заступник секретаря РНБОУ Олексія Данілова і керівник комітету з розвідки Руслан Демченко.

У далекому 2010 році «Дзеркало тижня» розібрало «по кісточках» «Харківські угоди». Хто бажає пригадати, що це було і як це було, можуть перечитати статтю «Ми самі відчинили ворота, ми самі...».