UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін пропонує штрафувати українців за порушення самоізоляції

Уряд затвердив відповідний проект закону.

Кабінет міністрів затвердив проект закону “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", повідомив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан. Документ передбачає введення штрафів за порушення самоізоляції, обсервації, порядок яких встановлений у рішенні про карантин, якщо це не призвело до поширення особливо небезпечної хвороби.

Так, згідно з проектом закону, за порушення самоізоляції пропонується карати штрафом у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Також законопроект передбачає внесення змін до статтей  219, 222, 222-1, 236 КУАП для реалізації повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про подібні адмінправопорушення.  Крім того, такі зміни спрямовані на реалізацію повноважень Нацполіції, органів державної санітарно-епідеміологічної служби щодо складання протоколів та розгляду таких справ. А також зміни дозволять реалізувати повноваження органів Держприкордонслужби щодо розгляду справ про подібні адмінправопорушення у разі їх виявлення в пунктах пропуску (контролю) через державний кордон України або в контрольних пунктах в'їзду-виїзду.

Читайте також: Мер Одеси пішов на самоізоляцію через COVID-19

Станом на 23 грудня в Україні підтвердили 989 642 випадки коронавірусу. Зокрема, за останню добу COVID-19 виявили у 10 136 пацієнтів. За весь час пандемії в Україні COVID-19 подолали 615 660 осіб, ще 17 172 особи померли.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я повністю оновило алгоритм проведення тесту на коронавірус. Тепер, за словами міністра Максима Степанова, лабораторно перевірятимуть осіб з підозрою на COVID-19, які мають клінічні симптоми, з будь-якими ознаками інших респіраторних вірусних інфекцій, а також з ознаками пневмонії. Раніше тестування проводилося тільки для людей, у яких були симптоми коронавірусу або пневмонії.

Детальніше про те, якою є реальна ситуація із захворюваністю на коронавірус в Україні, читайте в статті Євгена ІстребінаЗрада/Перемога”.