UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін пропонує РНБО ввести санкції проти деяких громадян Білорусі за фальсифікацію виборів

Кабмін прийняв таке рішення у зв'язку з санкціями, введеними Євросоюзом минулого року.

Кабмін пропонує Раді нацбезпеки і оборони ввести на три роки персональні санкції проти деяких фізичних осіб Білорусі. Таку пропозицію уряд підтримав під час засідання, 7 липня.

Таке рішення пов'язане з рішенням Ради Євросоюзу від 2 жовтня і 6 листопада минулого року про введення санкцій проти громадян Білорусі, причетних до фальсифікації результатів президентських виборів. Також це стосується тих, хто причетний до порушення декларації про права людини, залякування, репресій, насильницького придушення мирних протестів, застосування тортур, затримання, в тому числі громадян України.

Читайте також: Путін зідзвонився з Лукашенком: говорили про санкції, авіасполучення та безпеку

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

Сім вропейських держав, включаючи Україну, доєдналися до санкцій, які Європейський Союз ввів проти чиновників режиму Олександра Лукашенка. Крім України санкції підтримали країни-кандидати в члени ЄС Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, що входять до Європейської економічної зони. Політику цих держав буде приведено у відповідність до рішень Ради ЄС про санкції.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада.

Мінфін США включив до санкційного списку  керівництво силових структур і Центрвиборчкому Лукашенка.