UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін дозволив закуповувати системи подачі кисню і вакцини від грипу за спрощеною процедурою

За словами Степанова, для цього внесли зміни в дві постанови Кабміну.

Уряд дозволив купувати за спрощеною процедурою системи подачі кисню і вакцини від грипу для імунізації людей, які входять в групу ризику із захворюваності на коронавірус. Відповідне рішення Кабмін прийняв під час засідання 9 вересня, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, прийнята постанова вносить зміни до переліку товарів, робіт і послуг, які спрямовані на запобігання виникненню, поширення, ліквідації та локалізації спалахів епідемії та пандемії коронавірусу.

"Вносяться зміни до постанов Кабміну №224 і №225 - це спрощена процедура закупівель та звільнення від оподаткування ПДВ - доповнити їх новими послугами медвиробами і лікзасобами, зокрема системами киснеподачі і вакцинами проти грипу для проведення вакцинації осіб з груп ризику захворюваності COVID-19", - заявив під час засідання Кабміну глава МОЗ Максим Степанов.

Читайте також: МОЗ планує збільшити число ліжок з підведенням кисню

У своїй статті для ZN.UA Алла Котляр зазначила, що попри всі зусилля забезпечити лікарні засобами індивідуального захисту, проблема залишається актуальною. Якщо не для обивателів, то для чиновників і лікарів точно.

При цьому, за її словами, потрібно повернутися до законодавства, яке діяло до березня 2020 року, тобто до повної процедури проведення тендерів при здійсненні держзакупівель. Це дозволить забезпечити перевірку якості засобів індивідуального захисту і ПЛР-тестів. Адже в березні уряд дозволив використання ЗІЗ і тест-систем без фактичного підтвердження їх якості.

Детальніше про те, що не зробила влада за 8 місяців і що зобов'язана почати робити прямо зараз, читайте у статті Алли Котляр "Коронавірус: помилкова вагітність влади".