UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

«Незасуджена жорстокість продовжує повторюватися доти, доки ми не захочемо заявити про це. Нарешті Європа починає усвідомлювати свій моральний обов'язок повністю оцінити, визнати та засудити радянські злочини», - заявили у парламенті.

Європейський парламент 15 грудня визнав Голодомор 1932-1933 років, організований владою СРСР, геноцидом українського народу. За відповідну резолюцію проголосували у рамках пленарного засідання.

«Європарламент визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, викликаний свідомою політикою радянської влади, геноцидом проти українського народу, оскільки його скоїли з метою знищити групу людей шляхом умисного створення умов життя, розрахованого на її фізичне знищення», - сказано у резолюції.

Читайте також: Чеський Сенат визнав Голодомор геноцидом українців

Депутати ЄП закликали Росію «як правонаступницю Радянського Союзу» офіційно визнати Голодомор і вибачитися за ці злочини. Крім того, ЄП закликав усі країни та міжнародні організації, які ще не визнали Голодомор геноцидом, зробити це.

У тому, як Сталін і Путін прийшли до геноциду українців, є щось типологічно схоже, невід'ємне, властиве обом диктаторам і силам, що стоять за ними. Детально про це розповідає Віталій Огієнко у статті «Як Сталін та Путін прийшли до геноциду українців?»