UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія не наважується на передачу Україні заморожених грошей Центробанку РФ

Їх хочуть інвестувати в облігації, а після війни – повернути Росії.

Єврокомісія дійшла висновку, що заморожені Євросоюзом резерви Центрального банку Росії колись доведеться повернути. Тому їх не віддаватимуть Україні, а натомість спробують інвестувати в європейські облігації. Про це повідомляє Die Welt з посиланням на документ Єврокомісії, який є у розпорядженні видання.

"Політична воля є, але правові бар'єри високі. Єврокомісія приходить до протверезного висновку, що заморожені резерви не можна чіпати, оскільки одного дня, коли війна закінчиться, їх доведеться повернути Росії", – йдеться у матеріалі.

Читайте також: Прокуратура США полює на російські активи, але є проблеми — The Wall Street Journal

Журналісти, однак, зазначають, що в ЄС допускають застосування "надзвичайних заходів" – інвестувати ці кошти в європейські державні облігації під 2,6% прибутковості, а вже цей дохід направити Україні. Наразі це робоча пропозиція.

За оцінками Єврокомісії, таке використання коштів можна буде юридично обґрунтувати, пославшись на грубі порушення міжнародного права з боку Росії. У найгіршому, проте малоймовірному, випадку збитки від інвестування не перевищать 4 млрд євро.

У документі також зазначається, що із загальної суми резервів російського Центробанку на 300 млрд євро вдалося визначити місцеперебування лише 21 млрд євро.

Читайте також: ЄС хоче використати заморожені російські активи для фінансування відновлення України

Нагадаємо, ще на початку російського вторгнення на територію України Євросоюз заморозив близько 300 млрд євро Центробанку РФ. ЄС вивчав доцільність використання цих активів на відбудову України після війни. Проте уже в березні цього року голова оперативної групи ЄС Андерс Анлід попередив, що реалізація цього наміру є складною.