UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євродепутати відреагували на підозру Порошенку листом до Венедіктової, Малюськи та Єрмака

«Група друзів України в Європарламенті» заявила, що ДБР та ОГП не мають стати інструментом у переслідуванні політичних опонентів.

Євродепутати з «Групи друзів України в Європарламенті» висловили занепокоєння через оголошення підозри у держзраді колишньому українському президенту Петру Порошенку, йдеться у відповідному листі групи. Серед іншого євродепутати закликали утриматися від можливих політичних переслідувань в Україні.

Відповідний лист «Група друзів України в Європарламенті» адресувала генпрокурорці Ірині Венедіктовій, міністру юстиції Денису Малюсьці та голові Офісу президента Андрію Єрмаку. Копію отримали голова парламентського комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе та її перший заступник Вадим Галайчук.

«Ми, «Група друзів України в Європарламенті», із серйозною занепокоєністю відзначаємо нещодавнє рішення Генпрокуратури про оголошення підозри щодо колишнього президента України Петра Порошенка за звинуваченням у державній зраді та фінансуванні тероризму. Ми наполегливо закликаємо компетентні органи України утримуватися від можливих політично мотивованих переслідувань та уникнути навіть враження про повернення до раніше відомої практики вибіркового правосуддя або переслідування з політичних мотивів у країні, що прагне до європейської інтеграції і особливо бере участь у всеосяжній реформі судової системи, яка призведе до незаперечного застосування верховенства закону поза всякими сумнівами у політичному впливі чи інструменталізації», – йдеться у листі.

Євродепутати очікують, що правоохоронні органи, зокрема Державне бюро розслідувань та Офіс генпрокурора, не буде інструментом чинної влади, звинувачуючи у «державній зраді» та «фінансуванні тероризму» опонентів.

Також від українських правоохоронних органів очікують належної правової процедури та незалежності, неупередженості судової влади, справедливості та прозорості судового розгляду.

«Будь-які політичні розбіжності мають вирішуватися за допомогою відкритих політичних дебатів та виборів як демократичного інструмента, а не через виборче правосуддя. Ми закликаємо українську владу виконати європейський вибір України та неухильно дотримуватися безкомпромісного шляху судової реформи. За часів високих та серйозних загроз ми закликаємо всіх українців разом протистояти нарощуванню Збройних Сил РФ на державних кордонах України та агресивним заявам керівництва Росії проти України», – йдеться у листі.

«Група друзів України в Європарламенті» зазначила, що, як і раніше, рішуче підтримує Українську державу та її народ, виявляючи солідарність, тверду підтримку, відданість справі та дружню пораду.

Читайте також: Адвокати Порошенка заявили, що він знав про закупівлю вугілля з ОРДЛО

П'ятому президентові України, народному депутату від «Європейської Солідарності» Петру Порошенку 20 грудня оголосили про підозру у державній зраді та сприяння діяльності терористичних організацій. Згодом Державне бюро розслідувань повідомило деталі справи.

23 грудня Порошенка викликали на допит до ДБР, але замість депутата прийшли його представники. Кілька днів тому він опублікував відеозвернення, в якому розповів, що зараз перебуває у відрядженні, а в Україну повернеться лише на початку січня.