UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС запровадив дев'ятий пакет санкцій проти РФ

У відповідь на те, що після маніпуляцій із зерном Путін вирішив використати для терору українців атаки на енергетичну інфраструктуру в холодну пору року.

Рада Європейського Союзу 16 грудня запровадила дев'ятий пакет санкцій, спрямованих на посилення тиску на Росію у зв'язку із розв'язаною росіянами війною проти України, повідомляється на сайті Ради ЄС.

«Після продуктів харчування Путін тепер використовує як зброю зиму, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики та опалення. Європейський Союз відповідає на цю ескалацію та військовий злочин нашим дев'ятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні», - заявив високий представник із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ передбачає:

Читайте також: Проти російської фінансової розвідки введено безпрецедентні санкції

Зазначається, що санкції не торкаються торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією, включаючи пшеницю та добрива, між третіми країнами та Росією. При цьому дозволено розморожувати активи та надавати кошти та економічні ресурси певним особам, які відіграють значну роль у міжнародній торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією, включаючи пшеницю та добрива.

"Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче виступає на боці України та її народу і непохитно підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - запевняють у Раді ЄС.

Що буде з війною в Україні? Хто і що здатне вплинути на її перебіг? Які війни найближчими роками чекають на світ і як планета житиме після них? Про це Інна Ведернікова поговорила з військовим аналітиком Агілем Рустамзаде в інтерв'ю «Світ покінчить з Росією та Іраном. Ми це побачимо у перспективі від кількох місяців до року».