UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Кузьміних вчинив злочин, то має понести відповідальність — Арахамія

У "Слузі народу" прокоментували затримання свого депутата.

У партії “Слуга народу” відреагували на затримання нардепа від їхньої фракції Сергія Кузьміних на хабарі, відповідну заяву голови фракції Давида Арахамії опублікувала пресслужба політичної сили.

За словами Арахамії, новина, про яку він дізнався зі ЗМІ, стала для фракції шоком. При цьому він підкреслив, що якщо вина нардепа буде доведена, у "Слузі народу" його не покриватимуть.

Для нас ця новина стала шоком, тому що Сергій Кузьміних – волонтер, брат легендарного комбата “кіборгів” Олега Кузьміних, який героїчно захищав нашу незалежність, гідно пройшов полон і після нього повернувся на службу.

Тому Сергій Кузьміних одержав від команди величезний кредит довіри.

Але якщо він скоїв злочин, то має понести відповідальність за законом. І в цьому випадку ми не прикриватимемо правопорушення патріотичними гаслами, як це роблять деякі політики, які мають на руках підозру в державній зраді.

Закон один для всіх, незалежно від прізвищ та біографії. Колишні заслуги перед країною не є і не мають бути ні для кого амністією”, — йдеться у заяві.

Арахамія також заявив, що задоволений роботою антикорупційної інфраструктури щодо виявлення корупційних правопорушень. Він упевнений, що цей інцидент є зайвим підтвердженням того, що антикорупційні органи не мають політичного впливу і для них немає недоторканних.

 

Раніше кілька депутатів партії влада вже потрапляла в корупційні скандали, але ніхто з них досі не покараний.

Так, у вересні 2020 року НАБУ спіймало на хабарі помічника нардепа від "Слуги народу" Олександра Юрченка. Він нібито взяв перші 13 із 200 тисяч доларів, які планувалося заплатити Юрченку за законопроект, пов'язаний із побутовими відходами.

На тлі корупційного скандалу Юрченко написав заяву та був виключений з фракції "Слуга народу".

21 вересня Вищий антикорупційний суд України заарештував народного депутата Юрченка з альтернативою застави у 3 млн грн. Вже 25 вересня за нього внесли заставу.

30 грудня 2021 року суд змінив запобіжний захід підозрюваному у хабарництві народному депутату Юрченку.

У липні 2021 року народний депутат Олександр Юрченко, виключений із фракції "Слуга народу" у зв'язку з підозрою у вимаганні хабара, потрапив у ДТП у Львові. 30 листопада суд закрив справу, визнавши недійсним тест на стан наркотичного сп'яніння депутата.

23 серпня 2021 року на трасі під Києвом автомобіль Audi, за кермом якого, ймовірно, був народний депутат "Слуги народу" Олександр Трухін, в'їхав у Ford, а потім скоїв наїзд на Daewoo. В "Ауді", крім самого Трухіна, був його водій (депутат стверджував, що той був за кермом у момент аварії).

У "Форді" — голова комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі його перекладач Роман Лішень, обидва отримали травми середньої тяжкості та перенесли операції. В автомобілі Daewoo було двоє дітей.

За даними ZN.UA, Нацполіція має в своєму розпорядженні запис поведінки депутата Трухіна, пов'язаного з ДТП. За свідченням наших джерел у МВС, цей запис однозначно свідчить, що за кермом машини, яка потрапила у ДТП, був безпосередньо Олександр Трухін.

Щонайменше 33 українські інтернет-ЗМІ видалили інформацію про причетність народного депутата від "Слуги народу" Олександра Трухіна до ДТП. За даними Telegram-каналу "По той бік новин", ціна питання за видалення стартувала від $200 і залежала від авторитетності видання та інших факторів.

Крім того, досі не звільнено підозрюваного в корупції заступника голови Офісу президента Олега Татара, а у Верховній Раді працює Микола Тищенко, чий ресторан працював під час локдауну. Тищенко зберіг мандат нібито тому, що "так вирішили депутати".

Читайте також: Як правильно повідомляти про корупцію і що буде за неправдиве чи анонімне повідомлення - роз'яснення НАБУ

У грудні 2020 року народним депутатам виплатили понад 7 млн. гривень компенсації за житло. Одну з найбільших сум – 118 500 грн. – отримав член депутатської фракції "Слуга народу" Сергій Кузьміних.