UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які наслідки для України принесуть вибори президента США – колонка Пайфера для Brookings

Якщо переможе Байден, у Сполучених Штатів буде президент, який розуміє зацікавленість США в успішній Україні

Для американців президентські вибори 3 листопада стануть найзначнішим голосуванням за багато десятиліть. Вибори також матимуть наслідки для України: від того, хто займе овальний кабінет в Білому домі 20 січня 2021 року (дата інавгурації 46-президента США - ред.), буде мати велике значення для політики США щодо України та Європи, пише дослідник Стенфордського університету та колишній посол США в Україні Стівен Пайфер для інституту Брукінгса.

Дипломат відзначає, що з моменту відновлення незалежності України в 1991 році Сполучені Штати виявилися сильним і підтримучим її партнером. Президенти Клінтон, Буш та Обама вважали, що стабільне, незалежна, демократична Українська держава зі стійкою ринковою економікою відповідає інтересам США, в тому числі робить внесок в стабільнішу та безпечнішу Європу. Таким чином, Вашингтон надав Києву суттєву політичну, економічну і - особливо з 2014 року - військову підтримку. США запровадили санкції проти Росії за її агресію в Криму та Донбасі. Вашингтон також прагнув зміцнити НАТО перед обличчям зростаючого кремлівського виклику безпеці Заходу.

Адміністрація Трампа значною мірою продовжила цю політику, зазначає Пайфер. США надали Україні летальне озброєння, застосували додаткові санкції проти Росії, хоча і під тиском Конгресу. І Адміністрація Трампа вжила заходів щодо посилення військової присутності США в НАТО, принаймні, до недавнього часу.

Однак ніколи не було ясно, чи підтримує сам Трамп цю політику, підкреслює дипломат. Його основним завданням в Україні була спроба вимагання у Києва для просування своїх особистих політичних перспектив. Ця спроба призвела до його імпічменту, нагадує Пайфер. Хоча його адміністрація зайняла жорстку позицію щодо Росії, Трамп, схоже, не здатний критикувати Володимира Путіна або російські проступки. Він, очевидно, вважає, що Україна, а не Росія втрутилася в президентські вибори в США у 2016 році, ігноруючи висновки розвідувальної спільноти США, розслідування Мюллера і розслідування, які проводив Сенатський комітет з розвідки. Цим комітетом керують республіканці.

Пайфер пише, що презирство Трампа до НАТО було очевидним вже давно, починаючи з 1980-х років. У червні він вирішив вивести 10 тисяч американських військовослужбовців з Німеччини, очевидно, через те, що канцлерка Ангела Меркель відмовилася бути присутньою на саміті G7 в Кемп-Девіді. Високопоставлені чиновники Пентагону тижнями намагалися представити військові обґрунтування скорочення чисельності. Але ті висновки, які вони надали, не витримали серйозної перевірки.

Якщо Трамп буде переобраний, йому не доведеться турбуватися про зіткнення з виборцями в іншій виборчій кампанії. Він зміцнить свій контроль над Республіканською партією, залишивши республіканців в Сенаті та Палаті представників менш здатними блокувати його інстинкти, впевнений американський дипломат. Що Трамп зробить з Путіним? Чи буде він схильний, як він пропонував у 2016 році, визнати незаконну анексію Криму Росією і скасувати економічні санкції? Чи виведе він Сполучені Штати з НАТО, як побоюються багато колишніх офіційні особи США? Розпад Альянсу став би величезним подарунком Путіну і залишив би Україну в хиткому геополітичному положенні.

Все буде інакше, якщо буде обраний Байден, впевнений Пайфер. У Сполучених Штатів буде президент, який розуміє зацікавленість США в успішній Україні і який добре знає країну з часів свого віцепрезидентства. Він був би тим другом, який потрібен Україні. Підтримує, але також готовим чинити тиск на українське керівництво, щоб воно зробило необхідні кроки щодо виконання реформ. Байден усвідомлює загрозу безпеці, яку Росія представляє для України і Заходу, і усвідомлює важливість міцних трансатлантичних відносин, в основі яких лежить міцна НАТО. І Байден може виявитися президентом, здатним усунути деякі з розбіжностей, які так сильно розділяють американців сьогодні. Америка, більш згуртована удома, стала б сильнішим міжнародним гравцем, підкреслює дипломат.

Від того, хто переможе на виборах Трамп або Байден, означатиме абсолютно різні речі для політики США щодо України. При цьому американський електорат буде визначати наступного президента в основному з внутрішніх питань, таким як заходи адміністрації Трампа щодо COVID19 та економіки. Україна не може грати в цьому ролі, і українські офіційні особи повинні продовжувати робити все можливе, щоб їх країна не перетворилася на політичний футбол в кампанії США.

Читайте також: Байден або Трамп: за кого в ЄС проголосували б на виборах президента США

Перед фінальним раундом дебатів між Трампом і Байденом опитування Gallup показало, що 56% американців вважають, що Трамп не заслуговує другого терміну. Історично в США всі кандидати з рейтингом схвалення 50% і вище виграли переобрання, а президенти з рейтингом схвалення значно нижче за 50% програвали.

Трамп, який намагається затриматися в Білому домі ще на одну каденцію, продовжує відставати в опитуваннях від Байдена. Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави.

Варто зазначити, що Байден має кращі рейтинги перед виборами, ніж будь-який претендент на пост президента США з 1936 року.

Детальніше про те, як Трамп може оскаржити результати президентських виборів у Сполучених Штатах, читайте у статті Геннадія Друзенка "Виборчі рифи американської демократії".