UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як працювали комісії при Конгресі місцевих та регіональних влад: поєднати неможливе

Описання роботи комісій виглядає напрочуд складно й не подібно до європейських практик.

Про те, як працювали шість комісій, які утворили при Конгресі місцевих та регіональних влад, щоб вирішувати питання виживання громад під час війни та запроваджувати заходи з європейської інтеграції, розповідає народний депутат України ІХ скликання Віталій Безгін у статті «Антикризовий майданчик децентралізації: що може вирішити конгрес місцевих і регіональних влад».

Читайте також: Децентралізація генерації. Як забезпечити стійкість енергосистеми Півдня

Комісіям доручили відразу два паралельні завдання:

Для балансу думок було обрано голову й трьох координаторів кожної з комісій. Ці четверо мали представляти різні органи влади, але з обов’язковим розподілом:

Це дало змогу розглядати кожну проблему під різним кутом, але водночас віднаходити збалансовані рішення. Діапазон діяльності виявився досить широким. Адже паралельно необхідні й стратегічні продукти, й вирішення дуже різних питань:

Але ключовим є те, що без прямого діалогу з громадами та регіонами чимало цих питань могли б і далі залишатися поза увагою або вирішуватися тільки там, де умовні голови громад готові власними ногами оббігти всі кабінети столичних чиновників.

Нагадаємо, з 15 серпня 2023-го до 19 березня 2024-го громадська організація "Інститут громадянського суспільства" реалізовувала проєкт "Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції та воєнних викликів". Але тепер ГО не зможе продовжувати заплановані раніше цим проєктом роботи через незалежні від нього обставини.