UA / RU
Підтримати ZN.ua

Широка група республіканців наполягає, що завершення війни можливе тільки на українських умовах. Трамп поки мовчить — аналітик Atlantic Council

Бжезінський розкритикував пропозицію Помпео, яка фактично перетворить окуповані українські території на країни Балтії часів холодної війни. 

Аналітик Atlantic Council Ян Бжезінський розповів про дебати у команді кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа щодо питання України, адже широка група "червоних" наголошує, що завершити війну потрібно саме на умовах Києва. Під час інтерв'ю Liga.net спікер наголосив, що Трамп навмисне уникає конкретики, апелюючи лише загальними твердженнями. 

"Є багато припущень, що зробить Трамп. Наприклад, що може пригрозити росіянам: якщо не зупинитесь, озброїмо українців до зубів, і ви програєте. А потім так само українцям: якщо не зупинитесь, припинимо вас фінансувати, — пояснює Бжезинський, нагадуючи про так званий мирний план за версією Reuters. — Сам Трамп нічого такого не казав". 

Натомість сам експерт називає такий підхід серйозною помилкою та територіальною поразкою України. Це заохотить РФ до подальшої агресії проти Києва та НАТО. 

Бжезінський згадав і про мирний план за версією колишнього держсекретаря США часів попереднього президентства Трампа Майка Помпео та оглядача Девіда Урбана. Вони пропонують посилити антиросійські санкції, виділити Україні лендліз на 500 млрд доларів та створити фонд НАТО на 100 млрд доларів, п'яту частину якого буде заповнювати Вашингтон. Спікер наголошує, що ця пропозиція закінчується словами про припинення вогню, що фактично перетворить окуповані території України на країни Балтії часів холодної війни.

"На окупованих українських територіях — жорстокі етнічні чистки. Там не залишиться населення, яке потім вимагало би звільнення", — пояснив спікер наслідки такого рішення.

Читайте також: Вибори в США: опитування показують, що Гарріс нарощує перевагу над Трампом

Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового "пришестя" Дональда Трампа, розмірковував Олег Шамшур.