UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гутерреш подякував Ердогану за продовження дії зернової угоди

Генсек ООН заявив про важливість цього рішення.  

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй ООН Антоніу Гутерреш заявив про вирішальну роль в продовженні дії зернової ініціативи Туреччини та безпосередньо президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Генсек ООН зазначив, що на продовження ініціативи для безпечного експорту зерна, продуктів харчування та добрив з України дали згоду всі сторони, що демонструє «важливість стриманої дипломатії у пошуку багатосторонніх рішень».

«Оскільки зустріч четвірки домовилася про відновлення ініціативи, я хочу висловити свою глибоку вдячність пану Ердогану та Туреччині. Без їхньої щедрості та відданості ця ініціатива ніколи б не народилася», - додав він.

За словами Гутерреша, зернова ініціатива необхідна для зниження цін на продовольство та добрива, а також для запобігання глобальній продовольчій кризі.

Читайте також: Казахстан фактично заблокував вивезення російського зерна до країн Центральної Азії та Китаю

Нагадаємо, 17 листопада у Стамбулі було ухвалено рішення про подовженні дії «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. При цьому Україна дала запит на долучення до ініціативи також порту Миколаєва.