UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко про нові записи "Медведчук-Сурков": Слідство має дати публічну оцінку передачі готівки ворогу та допитати усіх, хто до цього причетний

Йдеться про Медведчука, Порошенка, Наливайченка та Грицака.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко прокоментував нові записи розмови людей з голосами, схожими на лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука та колишнього помічника президента Росії Владіслава Суркова. На своїй сторінці в Фейсбук він зауважив, що мало уваги приділили другій частині записів, в якій йдеться про передачу готівки з України на окуповані території.  

Він зауважив, що цим займався (з контексту розмови) -  генерал-полковник СБУ Василь Грицак, на момент розмови перший заступник голови СБУ Валентина Наливайченка, призначений на цю посаду указом президента Петра Порошенка. Згодом останній висунув його на пост голови СБУ, підвищив у званні до Генерала армії України та присвоїв звання Героя України. 

"А тепер питання: за чиїм наказом Грицак втаємничено передавав за лінію фронту готівку, та ще й "Царю - міністру оборони" терористів - за наказом Наливайченка? Порошенка? Звідки, з яких джерел, в яких обсягах, як часто, кому саме і з якою метою керівництво нашої держави передавало готівку за лінію фронту ворогові? Як передача готівки ворогові генералом СБУ поєднується з розслідуванням офіцерами тої самої СБУ кримінальних справ, порушених Державою Україна проти отримувачів готівки за фактами "тероризму"?" - пише Гриценко. 

Ексміністр оборони пояснив, що в цей період через лінію розмежування передавали будь-що, на що СБУ давала дозвіл. 

"Перевозили понад три роки, аж поки активісти-ветерани АТО не організували блокаду залізниці, чим змусили Порошенка скликати РНБО і нарешті ввести блокаду офіційно. Переконаний, залишати поза увагою цей ганебний фрагмент ми не маємо права", - пише Гриценко. 

Він вважає, що слідство має допитати "згаданих више персонажів" - Медведчука, Порошенка, Наливайченка та Грицака, і дати їхнім діям правову оцінку.

Слідство має їх допитати. Цей фрагмет розмови (другий на записі) чомусь не привернув належної уваги. Послухайте уважно:...

Опубликовано Анатолій Гриценко Среда, 17 марта 2021 г.

Читайте також: Журналісти показали кримську віллу Медведчука та Марченко

Напередодні у ЗМІ з'явився новий аудіозапис розмов, на якому голоси, схожі на голоси лідера ОПЗЖ, народного депутата Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова, обговорюють, зокрема, корупційні схеми на окупованих територіях Донбасу і формування так званої Ради міст.

Нагадаємо, перший запис   розмови людей, голоси яких схожі на голоси Медведчука і Суркова,   з'явилися в ЗМІ 25 лютого. В СБУ запевнили, що аудіозаписи ретельно вивчаються на предмет наявності в діях співрозмовників ознак складу злочину.

У «Європейської солідарності» Порошенко стверджують, що до   «Сливу» записів причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. І таким чином влада намагається дискредитувати його, пов'язуючи з кумом президента РФ.

9 березня   Служба безпеки України допитала Віктора Медведчука. У Баканова поскаржилися на те, що Петро Порошенко на допит не з'явився. А в «Слугу народу» не під запис заявили про те, що «Порошенко, швидше за все, чекає кримінальна справа разом з Медведчуком».

15 березня в Верховній Раді зареєстрували проект постанови про створення нової Тимчасової слідчої комісії(ТСК) з розслідування записів, ініціатором став глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.