UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грицак прокоментував свою присутність на «плівках Медведчука-Суркова»

Ексголова СБУ підтвердив, що зустрічався з одним з ватажків терористів "ДНР"

Колишній глава Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що в 2014 році контактував з «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим, але питання стосувалося обміну полоненими.

Про це Грицак розповів «Радіо Свобода», коментуючи наявність свого імені на записах розмови нібито лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова.

«Це був 2014 рік, і у нас, дійсно, готувався великий обмін. Цей обмін готувався досить довго, понад місяць. Фактично, ми, коли були вже готові до обміну, наскільки я пам'ятаю, російська сторона поставила тоді обов'язковою умовою ввести Медведчука до складу Тристоронньої контактної групи як гаранта того, що всі домовленості, які обіцяє Україні, будуть виконані... Тоді, за рішенням президента, був Медведчук включений попереднім главою СБУ Валентином Наливайченком до складу Тристоронньої контактної групи», - пояснив Грицак.

За його словами, при підготовці обміну полоненими було кілька контактів з Кононовим.

«Ми це завжди робили... Ми проводили обміни досить успішно, ми не включали ні політичного керівництва, ні нашого, ні так званих «республік», а ухвалювали рішення, так би мовити, на оперативно-тактичному рівні і забирали наших хлопців з в в'язниць, з ям. Я дуже добре пам'ятаю цей обмін... Є фотографії і відео, де ми стоїмо в районі Ясинуватої на нейтральній території. Був присутній я, Кононов, Медведчук, «Альфа» українська, їхні бойовики. Тоді ми автобусами передавали бойовиків і забирали наших хлопців», - заявив ексочільник СБУ.

Грицак додав, що ніколи не обговорював з представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» питання передачі «готівки» на окуповані території.

«Це абсурд, просто абсурд. Мені хотілося б подивитися в очі тому ж Медведчуку, що він мав на увазі, коли це ніс. Ні про яку взагалі «готівці» мова не йшла. Нас можна звинуватити в чому завгодно, тільки не в таких речах... Йдеться про цілеспрямовані спроби дискредитації нас. Пояснити я це можу досить просто. Ми і сьогодні продовжуємо роботу проти російської п'ятої колони в Україні і проти російської країни-агресора », - сказав ексголова СБУ.

Напередодні у ЗМІ з'явився новий аудіозапис розмов, на якому голоси, схожі на голоси лідера ОПЗЖ, народного депутата Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова, обговорюють, зокрема, корупційні схеми на окупованих територіях Донбасу і формування так званої Ради міст.

Нагадаємо, перший запис   розмови людей, голоси яких схожі на голоси Медведчука і Суркова,   з'явилися в ЗМІ 25 лютого. В СБУ запевнили, що аудіозаписи ретельно вивчаються на предмет наявності в діях співрозмовників ознак складу злочину.

У «Європейської солідарності» Порошенко стверджують, що до   «Сливу» записів причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. І таким чином влада намагається дискредитувати його, пов'язуючи з кумом президента РФ.

9 березня   Служба безпеки України допитала Віктора Медведчука. У Баканова поскаржилися на те, що Петро Порошенко на допит не з'явився. А в «Слугу народу» не під запис заявили про те, що «Порошенко, швидше за все, чекає кримінальна справа разом з Медведчуком».

15 березня в Верховній Раді зареєстрували проект постанови про створення нової Тимчасової слідчої комісії(ТСК) з розслідування записів, ініціатором став глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.