UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова МОК назвав свою організацію «політично нейтральною»

Томас Бах досі наполягає на участі спортсменів з Росії та Білорусі у Іграх 2024 року.

Міжнародний олімпійський комітет, як і самі Олімпійські ігри, не можуть бути арбітром у в глобальних політичних суперечках, заявив у середу президент МОК Томас Бах, захищаючи плани комітету допустити російських і білоруських спортсменів до Ігор у Парижі в 2024 році, пише Reuters.

За його словами, Ігри повинні триматися подалі від політики, інакше вони втратять свою об’єднуючу силу.

«Якщо політика вирішує, хто може брати участь у змаганнях, тоді спорт і спортсмени стають інструментами політики», — сказав Бах.

Голова МОК вважає, що Олімпійський комітет має бути «політично нейтральним, але не аполітичним».

«Ми добре знаємо, що світом керує політика. Ми добре знаємо, що наші рішення мають політичні наслідки, і ми повинні зважати на це», — заявив він.

МОК запровадив санкції проти Росії та Білорусі після вторгнення Росії в Україну минулого року, але зараз не бажає повністю виключати їх спортсменів з Олімпійських ігор через побоювання повернення до бойкоту часів холодної війни.

Читайте також: Уряди не повинні вирішувати, хто може брати участь у спортивних змаганнях – голова МОК

У січні він визначив шлях отримання для спортсменів з Росії та Білорусі можливості кваліфікації через азійські країни та змагань під нейтральним прапором.

«Україна хоче, і це пряма цитата, «тотальної ізоляції всіх росіян», — сказав Бах.

Ця цитата функціонера викликала оплески в залі.

За словами Баха, попри розуміння МОКом почуттів українського народу та спортсменів, вилучення російських та білоруських спортсменів є порушенням їхніх прав людини.

Читайте також: "Російська армія вбиває спортсменів": Усик записав звернення до президента МОК Баха

Кілька десятків демонстрантів, у тому числі українські біженці, зібралися перед будівлею, де виступав Бах, щоб виступити проти будь-якої участі російських і білоруських спортсменів на Іграх у Парижі.

Проти участі спортсменів з Росії та Білорусі у майбутній паризькій Олімпіаді виступили близько 40 країн.

В Україні різко відреагували на заяву Міжнародного олімпійського комітету щодо необхідності повернути росіян та білорусів у міжнародний спорт та попередили, що в такому разі Київ може бойкотувати Ігри-2024.

Президент Латвійського олімпійського комітету Жоржс Тікмерс також заявляв про готовність країни бойкотувати Олімпіаду-2024 у Парижі, якщо на неї допустять спортсменів із Росії та Білорусі.