UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Бюро економбезпеки купив елітну квартиру в Одесі дешевше ринкової ціни – «Схеми»

За даними журналістів, ціна була занижена майже вдвоє.

Вадим Мельник, якого призначили очільником Бюро економічної безпеки, вказав у декларації, що минулого року придбав квартиру в елітному ЖК «19 перлина» у курортному районі Одеси за майже 1,13 млн гривень. Однак вказана ціна на таку квартиру нижча від ринкової щонайменше вдвічі, передають «Схеми».

Так, квартиру площею 67,8 кв м у ЖК «19 перлина» в одеському районі «Аркадія» новий очільник БЕБ купив 23 квітня минулого року. У договорі купівлі-продажу, який знайшли журналісти, вказана ціна 1 млн 129 тис. 412 грн. Таку ж вартість Мельник вказав і в декларації про доходи за минулий рік. Тобто, в цьому випадку один квадратний метр елітного житла коштує 17 тис. грн або майже 615 доларів, згідно з офіційним курсом НБУ на день купівлі житла.

Житловий комплекс «19 перлина» у курортному районі Одеси

Однак, журналісти «Схем» встановили, що ринкова ціна за один квадратний метр цієї квартири в той період становила щонайменше 1,2-1,3 тис. дол. Зокрема, на сайті агентства нерухомості – офіційного партнера з продажу квартир компанії-забудовника Kadorr Group вартість на цю квартиру вказана «від 1300 дол». Майже такою ж вона була ще з моменту здачі будинку – у 2017 році квадратний метр житла тут коштував від 1,2 тис. дол. Це підтвердив сам забудовник – компанія Kadorr Group.

Продавцем квартири є непублічна особа, яка працює в IT-сфері. Чоловік не захотів відповідати на питання журналістів, зокрема, про те, чи вказана у договорі купівлі-продажу ціна відповідає тій, що насправді заплатив Мельник.

Експерти кажуть, що зменшення реальної вартості угоди купівлі-продажу нерухомого майна – це практика, яка призводить до заниження бази оподаткування. Зокрема, якби купівля-продаж квартири в «ЖК 19 перлин» в Одесі відбулася за ринковою ціною, то держава у вигляді різних податків мала б отримати близько 192 тис. грн. Відповідно у випадку з сумою, вказаною в договорі купівлі-продажу квартири Мельника, держава отримає близько 96 тис. грн.

«Якщо ж Мельник провів по договору одну суму, а насправді сплатив ще частину додатково готівкою – то тут може постати питання про таке правопорушення, як недостовірне декларування, адже в такому разі він задекларував лише частину понесених витрат. Якщо сума незадекларованих витрат перевищує 500 прожиткових мінімумів (для 2021 року це 1 189 500 гривень) – це ознаки кримінального правопорушення», – зазначив виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Своєю чергою голова новоствореного БЕБ Вадим Мельник у коментарі журналістам заявив про те, що вартість квартири у декларації нібито відповідає тій, яку він сплатив за неї насправді. При цьому він стверджує, що таку вартість квартири визначив сам продавець, і вона підтверджена офіційною оцінкою.

«Я сплатив ту суму коштів, які визначив продавець. Яка ціна була зазначена, ту ціну я заплатив. Я не дуже моніторив оголошення. Мене ціна не вразила, чи дешева вона, чи дорога – мене вона влаштувала. Мені підбирали цю квартиру ріелтори (агентство нерухомості)», – заявив Мельник.

На питання про те, як він може пояснити, чому власник продав йому квартиру за заниженою ціною, голова БЕБ відповів: «От не готовий я вам сказати, чому. Я не вважаю цю ціну заниженою. Для мене це – немалі кошти – мільйон гривень».

При цьому Мельник не зміг згадати суму сплачених податків та мит з угоди купівлі-продажу одеської квартири. Але він заявив, що нібито вони «всі були сплачені», а сама ціна угоди «була визначена у відповідний законодавчо встановлений спосіб».

Коли Мельник придбав вказану квартиру, він працював викладачем Сумського державного університету. До цього він переважно працював на державній службі. Зокрема, з 2000-го і до 2016 року – у системі українських податкових органів. За часів президентства Януковича, Вадим Мельник працював начальником слідчого управління кримінальних розслідувань Міністерства доходів та зборів, яке очолював Олександр Клименко. У грудні 2020 року Мельника призначили головою Державної фіскальної служби України.

Згідно з декларацією, дружина голови БЕБ володіє двома салонами краси в Ірпені на Київщині. Також родина Мельника має у власності ще одну квартиру в Києві площею 159,4 кв. м, три квартири в Ірпені загальною площею 234,9 кв. м, нежитлові приміщення у Києві та Ірпені на 577,1 кв. м , квартиру в Туреччині на 75 кв. м, земельну ділянку у Сумській області та Ірпені, і позашляховик Range Rover 2014 року з причепом. Загалом вартість майна, вказаного у декларації Мельника, становить понад 7,5 млн грн. Ще близько 3 млн грн голова БЕБ та його дружина мають готівкою та на банківських рахунках.

Читайте також: «Реформа захлинулася, не розпочавшись»: Данилюк оцінив обрання Мельника директором БЕБ

20 серпня Кабмін вирішив призначити директором Бюро економічної безпеки Вадима Мельника. З даними ZN.UA він — основна ставка Офісу президента і його керівника Андрія Єрмака. Документи на конкурс подавали понад 50 осіб. До фіналу дійшли 12, троє з яких успішно пройшли співбесіду.

29 липня конкурсна комісія на чолі з Тимофієм Миловановим не допустила ексміністра фінансів Олександра Данилюка до участі в конкурсі на посаду директора БЕБ. Підставою стала відсутність у нього диплома про економічну освіту. Диплом Університету Індіани комісія не врахувала, так він його не було нострифіковано (не пройшов процедуру підтвердження Міністерством освіти і науки України).

Данилюк оскаржив дії комісії в Окружному адмінсуді Києва, попросивши ОАСК заблокувати конкурс.
БЕБ має розпочати роботу 25 вересня, після чого ДФС, в структурі якої залишилися лише слідчі органи податкової міліції, припинить своє існування.