UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова «Слуги народу» розповів, як втілять в життя «опитування Зеленського». Почнуть зі скорочення Ради

Корнієнко каже, що 4 питання буде вирішувати Верховна Рада, а один - президент

Фракція президентської партії "Слуга народу" планує використовувати відповіді виборців на «5 питань Зеленського» в своїй законотворчості, а питання скорочення кількості народних депутатів можуть розглянути ще на цій сесії Верховної Ради.

Про це на брифінгу 26 жовтня заявив глава партії Олександр Корнієнко, передає «Українська правда».

"Найпростіший кейс - це третє питання (про скорочення кількості депутатів до 300 - ред.). У нас лежить на другому читанні повернений із Конституційного Суду проєкт змін до Конституції, який визнаний Конституційним Судом відповідає Конституції, його можна голосувати. Не впевнений, що він пройшов комітет, але це досить швидко можна зробити. Далі питання до колег: хто, дивлячись на цифру народної підтримки в 90%, як буде себе в залі вести. Будемо дивитися, хто дивлячись на 90% підтримки цієї ідеї в народі буде намагатися ухилитися від голосування за цю ініціативу", - пояснив Корнієнко.

Також, коментуючи питання про легалізацію медичного канабісу, Корнієнко сказав, що є три законопроєкти, які готували різні підгрупи у фракції, - і він сподівається, що колеги зроблять спільний законопроєкт, який можна буде винести в зал і організувати обговорення в суспільстві, як краще реалізувати це в Україні.

Але при цьому Корнієнко наголосив, що вирішувати це питання буде Верховна Рада.

Про вільну економічну зону в Донецькій і Луганській областях, виходячи з попередніх результатів опитування, "це питання ще потребує дискусії в суспільстві".

З приводу довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах - підтримка велика, сказав Корнієнко. Треба буде консультуватися з комітетом правової політики і антикорупційним комітетом, "які є варіанти".

Також Корнієнко каже, що питання, що стосується Будапештського меморандуму «президент як наш головний дипломат далі буде враховувати це у своїй діяльності».

«Приблизно план такий. Якоїсь авральної історії, терміново з цих питань 5 законів - я не думаю, що вона може бути. Але поступово ми так чи інакше дамо хід усіх тих питань, які люди підтримали», - додав голова "Слуги народу".

Про що мовчить Корнієнко, так це про те, що кількість точок «опитування» не було рівномірним, найбільше волонтерів працювало на півдні країни (78,65%), в регіонах, де підтримка Зеленського і «Слуги народу» найсильніша. На заході країни, де президент і його партія не користуються популярністю, волонтерів було в рази менше - 37,81%.

Бюлетені з п'ятьма питаннями давали заповнювати не тільки дорослим, але й прийшли з ними дітям. Їх могли заповнити навіть іноземці, а громадяни України - проголосувати скільки завгодно разів.

У Києві, Одесі, Рівненської та Одеській областях волонтерами так званого опитування були неповнолітні, включаючи 14-річних дітей. Але глава МВС Арсен Аваков і омбдусвуман Людмила Денисова не побачили порушень у проведенні «опитування».

Читайте також: "Всеукраїнське опитування" Зеленського створювало неправомірну політичну перевагу партії президента - БДІПЛ ОБСЄ

Нагадаємо, 13 жовтня в етері низки українських телеканалів і в YouTube з'явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, в якому він анонсував проведення 25 жовтня «загальнонаціонального опитування». За його словами, воно повинно стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, прийнятий за часів Януковича, Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» досі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президента стверджують, начебто у цього опитування «не буде прямих юридичних наслідків», на відміну від законного референдуму.

У Комітеті виборців України відзначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії відзначили, що займаються виключно організацією місцевих виборів і в підготовці «загальнонаціонального опитування» участі не беруть участь.

Ще один президент хоче «почути кожного». Фокус уваги суспільства зрежисовано змістився з місцевих виборів на президентське опитування. Чи вийде у Володимира Зеленського не повторити долю Віктора Януковича, читайте у матеріалі ZN.UA «Vox populi non penis canina est».