UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Пентагону Остін вранці приїхав до Києва

Ймовірно, це остання поїздка Остіна в Україні в статусі міністра оборони США. 

Міністр оборони США Ллойд Остін у рано вранці понеділок, 21 жовтня,  прибув до Києва з неанонсованим візитом напередодні виборів президента США, повідомляє CNN

За даними телеканалу, Остін зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським і міністром оборони Рустемом Умєровим та обговорюватиме потреби України в озброєнні та те, як США можуть продовжувати підтримувати ЗСУ впродовж наступного року.

За словами співрозмовника видання з міністерства оборони США, візит міністра також стане моментом для нього, щоб «відступити» і поглянути на «дугу» відносин США та України за останні два з половиною роки війни.

Візит також відбувається напередодні виборів президента США, на яких досі немає однозначного лідера та зберігається ймовірність перемоги Дональда Трампа.

Остін і адміністрація Байдена  покладаються на альянс із 57 країн, які допомагають Україні протистояти російському вторгненню. Американські чиновники сподіваються, що коаліція витримає, але потенційна перемога Трампа ставить це під сумнів.

«Високопоставлений представник міністерства оборони сказав, що Пентагон все ще планує, ніби підтримка продовжуватиметься, а Остін сказав у п’ятницю, що «ми щодня створюємо довгостроковий потенціал для України», - зазначає CNN.

Водночас як зазначає The Wall Street Journal, візит Остіна до Києва, ймовірно, буде його останньою поїздкою до української столиці на посаді глави Пентагону.

За словами нинішніх і колишніх офіційних осіб США, Остін часто був голосом стриманості адміністрації Байдена, посилаючись на занепокоєння з приводу виснаження запасів американської зброї, непридатності певних систем для рельєфу чи клімату України та труднощів у навчанні українських сил.

Натомість державний секретар Ентоні Блінкен зазвичай наполягав на тому, щоб відправляти більше обладнання швидше, кажуть чиновники. Байден зазвичай виступав на боці Остіна.

Як пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у матеріалі «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей», Україна найближчим часом має нехай невеликий, але шанс одержати запрошення до Альянсу протягом найближчих місяців. Чому прочинилося вікно можливостей і якими є перспективи України, та як це пов’язано з відходом від влади Джо Байдена читайте у матеріалі.