UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Кулеба їде до Китаю говорити про мир в Україні

Візит українського міністра ініціювала китайська сторона.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба цього тижня здійснить візит до Китаю для проведення переговорів щодо двосторонніх відносин і шляхів до справедливого миру, повідомив речник міністерства закордонних справ України Георгій Тихий.

Заплановано, що поїздка відбудеться 23-25 липня на запрошення міністра закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван Ї.

Очікується, що під час  зустрічей і переговорів сторони обміняються думками на тему актуального стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин.

«Головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру», - уточнив Тихий.

Читайте також: Орбан закликав ЄС відновити відносини з Росією та провести «мирну конференцію» з Китаєм – BILD

Китай з часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну декларує підтримку територіальної цілісності України, однак не засуджує російську агресію та згодом навіть почав продавати Росії компоненти для виготовлення зброї.

Також Китай не взяв участі у Саміті миру у Швейцарії, що розчарувало Україну, яка вважає Пекін важливим гравцем у цьому питанні. Китайська влада просуває власний план миру, який підтримує Кремль.

У травні Китай та Бразилія презентували власний «мирного плану Глобального Півдня» щодо припинення війни в Україні, однак в ньому не згадується основна вимога Києва – виведення російських військ з усієї території, включно з окупованою починаючи з 2014 року.

Водночас як зазначає Тетяна Силіна у матеріалі  "Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший" лише 7,5% українців відомий зміст "мирної" ініціативи Китаю, але при цьому 40% вважають, що від неї слід триматися якомога далі.