UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Мінюсту Малюська написав заяву про відставку із відкритою датою: міністр відреагував на повідомлення ЗМІ

В уряді назріває низка перестановок та звільнень. 

Міністр юстиції Денис Малюська певний час тому написав та підписав заяву про відставку без зазначення дати, пише «Українська правда».

Видання зазначає, що поки заяву Малюськи не використовували, але звільнення міністра найближчим часом не виключене. Однак заміну чинному керівнику міністерства на разі не шукають.

Зокрема повноваження керівника міністерства юстиції можуть покласти на віцепрем'єр-міністерку з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанішину, збільшивши її повноваження.

Згодом Денис Малюська відреагував на повідомлення в ЗМІ та заявив, що наступного тижня планує із робочим візитом відвідати Нідерланди.

«У зв’язку з новиною про плановану відставку: в наступну середу треба бути в Нідерландах; думаю над «схемою Боголюбова»; вуса треба збривати чи є хтось з читачів із вусами на фото у закордонному паспорті?», - написав міністр юстиції у Facebook.

Що стосується інших перестановок в уряді, то є ймовірність заміни міністерки соцполітики Оксани Жолнович та не виключене звільнення віцепрем'єрки з питань реінтеграції окупованих територій Ірини Верещук. Співрозмовники видання кажуть, що Верешук «давно втомила офіс президента», але їй на разі не знайшли іншої посади.

Також вчергове в ОП задумались над звільненням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, але цю зміну найближчим часом, імовірно, не проводитимуть.

Водночас на початку липня в ОП визначились із думкою призначити  повноцінними міністрами усіх чинних тимчасових виконувачів обов’язків міністрів у  Мінмолодьспорту – Матвія Бідного, в Мінагрополітики – Тараса Висоцького, в Мінветеранів – Олександра Порхуна. Натомість ще під питанням призначення Ростислава Карандєєва міністром культури та інформаційної політики України

Імовірно зміни затвердять на засіданні парламенту наступного тижня. Однак один із співрозмовників видання з команди президента не виключив, що після поїздки керівництва держави на саміт НАТО плани щодо урядових призначень ще можуть змінитись: «У нас так завжди: коли їдуть – одна розкладка людей, коли повертаються – все міняється».

Читайте також: Відставка Кубракова. Чому Зеленський зняв колишнього улюбленця

Раніше низка ЗМІ із посиланням на джерела заявили про плани президента Володимира Зеленського відправити у відставку прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, оскільки той «втомив» главу держави.

За останніми даними уряд може очолити перша віцепрем'єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко. В офісі президента її сприймають як лояльну людину.

Водночас член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нещодавно заявляв, що відставка премʼєра неможлива під час воєнного стану. За його словами, законодавство України не дозволяє зараз припиняти повноваження уряду.