UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Комітету міністрів Ради Європи закликав Росію дотримуватися міжнародного права

Він наголосив на необхідності повного виконання Мінських угод і висновків Паризького саміту

Сім років тому Автономна Республіка Крим і місто Севастополь були незаконно анексовані Росією, а в Донбасі почався військовий конфлікт. Голова Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ), міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас в День опору окупації Криму нагадав про засудження КМРЄ незаконної анексії, яка є порушенням міжнародного права.

Він підтвердив беззастережну і непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"У зв'язку з цим я хотів би також наголосити на необхідності повного виконання Мінських угод і висновків Паризького саміту, з тим щоб покласти край військовому конфлікту в Донбасі", - йдеться в заяві Мааса, поширеній електронною поштою.

КМРЄ як і раніше стурбований тим, що положення в галузі прав людини в Криму значно погіршився після незаконної анексії Росією.

"Пам'ятаючи про рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня 2021 року стосовно Криму, я закликаю Росію повною мірою дотримуватися міжнародного гуманітарного права та міжнародних стандартів в області прав людини, в тому числі шляхом надання безперешкодного доступу регіональним і міжнародним механізмам моніторингу дотримання прав людини, а також неурядовим правозахисним організаціям в Крим і Севастополь", - додав Маас.

Читайте також: З Росії не знімуть санкції, поки вона окуповує частину України – Литва

У серпні минулого року Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового міжнародного майданчика щодо деокупації Криму, який міг би стати аналогом нормандського формату щодо Донбасу.

Саміт Кримської платформи заплановано на травень 2021 року. Він має відбутися в Києві. Крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію спроби анексії Криму Росією. Крім того, серед задач платформи також буде протидія загрозам РФ в Чорному та Азовському морях.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великої Британії, Туреччини та інших країн. Голова МЗС Дмитро Кулеба запросив і Росію приєднатися до Кримської платформи. Він заявив, що на порядок денний буде винесено тільки одне питання - як РФ буде йти з півострова.