UA / RU
Підтримати ZN.ua

Герої України отримуватимуть безкоштовне житло – указ Зеленського

Указ набуває чинності з 26 серпня.

Президент Володимир Зеленський підписав 26 серпня указ №596, який регламентує надання захисникам, яким присвоєно звання героя України з врученням ордена "Золота Зірка", безкоштовного житла. Відповідний текст указу, який вступає в дію відсьогодні, опубліковано на сайті глави держави.

Зауважується, що Героям України надаватиметься одноразова адресна допомога у вигляді житлового приміщення для постійного проживання. Посмертно таке право набуватимуть члени сім'ї загиблого героя. Додається, що родина чи сам захисник не обов'язково повинні стояти на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Читайте також: Пільгові кредити на житло для ВПО та військових: що змінилося влітку

Відповідальними за реалізацію указу вказано Міноборони, МВС, СБУ, органів розвідки, управління держохорони, в яких нагороджені особи проходять або проходили службу.

Зазначимо, у 2022 році звання "герой України" отримали 160 військових. Загалом державні нагороди вручено майже 29 тисячам військовослужбовців ЗСУ.

Президенти України мали різні політичні орієнтації, у результаті чого серед Героїв України опинилися як ті, хто поклав своє життя у боротьбі з агресією РФ, так і ті, їй сприяв. Як можна розв’язати цю проблему, розповіли  Оксана Заболотна та Дар’я Бевзюк у статті для ZN.UA «Хто наші герої? Що не так із системою державних нагород в Україні і як це виправити».