UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гармаш про "експертів" з ОРДЛО: "Невідомо, які люди і з яким статусом"

Він вважає це спробою Росії профанувати процес. 

Представник української сторони на переговорах ТКГ в Мінську Сергій Гармаш розповів детальніше про нових "експертів" на переговорах, які долучилися до процесу за ініціативи окупанців.

"Ще перед засіданням ТКГ представник ОРДЛО Радіон Мірошник в себе у Telegram заявив частину цих "громадських радників". Причому не від ОРДЛО, а "ДНР" і "ЛНР". Потім ми побачили тих людей вже на моніторах, що примітно - якщо там поряд з Михайловою двоє нових облич сиділи в одному віконцю, тому що наразі переговори в онлайн-режимі, то людей в Луганську увімкнули окремо від Мірошника. Він вірогідно в Москві був. Їх увімкнули окремо, що не могло бути без санкцій секретаріату ОБСЄ. Тому що це закритий дипломатичний процес", - сказав Гармаш під час ефіру на "Еспресо.TV".

Технічний доступ до переговорів, за словами Гармаша, мають лише організатори - ОБСЄ. 

"Це і є головним предметом нашого обурення. Невідомо, які люди, невідомо, з яким статусом. Я нагадаю, що ОРДЛО, а тим більше "ЛНР" і "ДНР" не є членами ТКГ. Там Росія, ОБСЄ і Україна. ОБСЄ - посередник. Тому якщо ми всіх допускатимемо в переговорний процес, закритий, то я думаю, що це профанація процесу і це нікуди не приведе. Вони нічого не говорили, ні одного слова. Ніхто їх не представляв. Це був просто демарш. Спроба Росії профанувати процес", - зауважив Гармаш.

Читайте також: Гармаш: Росія хоче, щоб Україна прийняла план бойовиків щодо Донбасу

Нагадаємо, підготовлений українською стороною "План спільних кроків" для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що місцеві вибори в ОРДЛО можна буде проводити не раніше, ніж через кілька років після повного припинення війни і відновлення Україною контролю над ділянкою кордону з РФ.

Докладніше про те, чи має намір нинішня владна команда “зберігати” Мінські домовленості; чи є у неї власний план донбаського врегулювання; чого вона чекає від західних партнерів; до чого готуватися в майбутньому процесі реінтеграції окупованих територій і які його терміни, читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної з віце-прем'єр-міністром, міністром з питань реінтеграції ТОТ Олексієм Резніковим “Нам теж доведеться ковтати “жаб” у ZN.UA.