UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГПУ передала справу екс-міністра Злочевського в Антикорупційне бюро

Колишньому міністру загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Генеральна прокуратура України передала справу проти колишнього міністра охорони навколишнього середовища Миколи Злочевського Антикорупційному бюро.

"Генеральною прокуратурою України ... здійснена передача по підслідності в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) кримінальних проваджень від 05.08.2015 за підозрою Злочевського М. В. у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення - НБН) КК України, і від 27.03.2014 для вирішення питання щодо організації подальшого попереднього розслідування ", - йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит народного депутата від "Блоку Петра Порошенко" Сергія Лещенка.

Проти Злочевського відкрито дві кримінальні виробництва - за зловживання службовим становищем та заволодіння бюджетними коштами, а також за незаконне збагачення. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Читайте також: У міністра екології Злочевського є два Bentley і один Rolls-Royce

Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова з 2010-го по 2012 рік і безпосередньо займався видачею ліцензій на видобуток газу і недропользовнаие. Злочевського в Україні належить газодобувна компанія Burisma Holdings.

Самого екс-міністра немає в Україні вже довгий час. Журналістам вдалося сфотографувати замок-фортеця Злочевського на 4,5 гектара під Києвом. Як зазначають екологи, маєток екс-міністра в цьому місці незаконно - законодавство забороняє будь-яке будівництво поблизу Київського водосховища.

У листопаді 2014 році Генпрокуратура відкрила справу проти екс-міністра Злочевського.

22 січня 2015 року британський суд розблокував рахунки компанії екс-міністра Злочевського Burisma.

Це стало можливим після того, як Генпрокуратура надала Злочевського довідку, що проти нього в Україні ніяких кримінальних справ не порушено. Але примітно те, що довідку власнику палаців під Києвом Злочевському видали буквально за кілька днів до того, як проти нього таки відкрили виробництво.