UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глави МЗС G7 рекомендували Україні створити Антикорупційний суд

Поки у Верховній Раді тривають дискусії навколо законопроекту про антикорупційний суд, світові лідери радять просто виконати рекомендації Венеціанської комісії.

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) закликали українську владу забезпечити прогрес реформ, у тому числі створити Антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

"Ми підтверджуємо нашу підтримку реформ в Україні і вітаємо зроблені кроки, особливо у сфері децентралізації та економічного зростання. Ми наполегливо закликаємо уряд України забезпечити постійний і чіткий прогрес на шляху реформ", - йдеться у спільному комюніке глав МЗС країн G7 за підсумками зустрічі в Торонто (Канада).

Згідно з документом, цей прогрес повинен включати створення Антикорупційного суду у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії, а також прогрес в проведенні виборчої реформи і закон про національну безпеку.

Читайте також: Антикорупційний комітет Ради оголосив новий конкурс на аудитора НАБУ

1 березня Верховна Рада схвалила в першому читанні закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект за основу підтримали 282 народних депутата.

16 квітня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про те, що профільний парламентський комітет розглянув вже фактично всі поправки до законопроекту, а їх понад 1920.

За словами спікера, дискусії навколо окремих положень законопроекту тривають. "Ключова дискусія йде навколо того, чи повинен антикорупційний суд відповідати юрисдикції НАБУ і САП, і друге питання... - це повноваження громадської ради міжнародних експертів", - розповів Парубій.

Детальніше про проект читайте в матеріалі Центру протидії корупції "Антикорупційне гальмо" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".