UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Польщі не побачив посилення націоналізму в Україні

Польський дипломат вважає, що Україна намагається "намацати національну ідентичність".

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю російському виданню спростував твердження про зростання націоналізму в Україні та заявив про пошук шляхів примирення у зв'язку із суперечками навколо УПА і "Волинської різанини".

"Я не погоджуся (з твердженням російського журналіста про зростання націоналізму в Україні – ред). Один з моїх заступників кілька днів тому був у Львові. І у нас немає інформації про зростаючий націоналізм на Україні. Звичайно, конфлікт підігріває антиросійські настрої на всій території України. Але зростання націоналізму, в тому числі антипольського, ми не бачимо. Я повинен ще торкнутися використовуваний вами (російськими ЗМІ і політиками – ред.) термін "ополченці" - ще раз хочу підкреслити, що це сепаратисти, оскільки як інакше назвати людей, які виступають проти легітимної влади?" - заявив Ващиковський в інтерв'ю виданню "КоммерсантЪ".

Він також відповів на запитання про позицію Польщі з історичних питань: про "Волинську різанину" і УПА.

У відповідь на питання "А як же героїзація УПА? Ви самі нещодавно заявили, що "Україну з Бандерою" не чекають в ЄС...", Ващиковський заявив: "Це інше питання. Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму - хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наш рада (Україні – ред.): не будуйте історичну ідентичність особистості, наприклад, Шухевича. Від цього можуть постраждати європейські устремління України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не тільки в злочинах проти поляків, але і в голокості".

Ващиковський заявив про необхідність об'єднання на основі позитивних моментів історії двох країн, а також заявив про продовження співпраці з Україною незалежно від позиції Польщі з приводу "Волинської різанини".

22 липня минулого року Сейм Польщі услід за Сенатом встановив 11 липня днем пам'яті жертв "геноциду", здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої у 1939-1945 рр..".

У відповідь на рішення Сенату та постанову Сейму Польщі, 8 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, в якій засудила "односторонні дії Сенату і Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття".

Детальніше про проблеми українсько-польських відносин читайте у статті Олени Гетьманчук "Україна-Польща: партнерство без патронату і передумов" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".