UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура відновила судочинство у справі Пукача

У рамках розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Генеральна прокуратура відновила звинувачення екс-генералу Олексію Пукачу стосовно зловживання службовим становищем, що передбачає ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України.

У рамках розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Генеральна прокуратура відновила звинувачення екс-генералу Олексію Пукачу стосовно зловживання службовим становищем, що передбачає ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Таким чином, Генпрокуратура скасувала свою попередню постанову щодо закриття провадження про звинувачення Олексія Пукача у цій частині, що відповідним чином у судовому порядку оскаржила адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

Про поновлення провадження було оголошено сьогодні під час судового засідання у Печерському районному суді міста Києва, який мав розглянути скаргу адвоката.

Головуюча в судовому засіданні суддя Марія Пелаєва на початку процесу поінформувала, що до суду надійшов відповідний лист від Генпрокуратури.

У той же час, надалі з'ясувалося, що Генпрокуратура відновила звинувачення ще 7 жовтня цього року, втім, як зазначила Теличенко, вона не була належним чином поінформована про це. У результаті того, що предмет оскарження через такий хід подій виявився відсутнім, суд залишив скаргу адвоката без задоволення.

Як пояснила в інтерв'ю журналістам Теличенко, під зловживанням службовим становищем Пукачем слід вважати те, що він давав підлеглим незаконні вказівки на збір інформації про журналістів і політиків, незаконно і передчасно знищив документи суворої звітності, давав незаконні вказівки вести зовнішнє спостереження.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року у лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати  журналістові.

У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України — полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович — були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені до термінів від 12 до 13 років позбавлення волі.

Колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач тривалий час знаходився в розшуку, і у липні 2009 року був затриманий у Житомирській області спільними зусиллями Генпрокуратури і СБУ. Із 23 липня за рішенням суду він перебуває під вартою.

Нагадаємо, 14 вересня Генпрокуратура заявила, що завершує досудове слідство у справі про вбивство Гонгадзе. Слідство встановило, що Олексій Пукач отримав наказ убити журналіста від екс-глави МВС Юрія Кравченка.

Однак вже 17 вересня заступник генпрокурора Ренат Кузьмін продовжив термін слідства у справі Олексія Пукача до 14 грудня 2010 року.

Як повідомляло «Дзеркало тижня», 8 жовтня був змінений слідчий у справі Георгія Гонгадзе. Слідчу групу замість Олександра Харченка очолив Владислав Грищенко.

Новому генеральному прокурору Віктору Пшонці від попередника дістанеться десяток незавершених резонансних справ, серед яких справа Гонгадзе.

За матеріалами УНІАН