UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Помічник Байдена погодився зустрітися в Данії зі скептиками війни в Україні

Головний помічник Джо Байдена з питань національної безпеки цими вихідними полетить до Данії за дорученням уряду Києва для неофіційної зустрічі з представниками кількох країн, що розвиваються, які не засудили вторгнення Росії в Україну, пише Financial Times

Джейк Салліван, радник Білого дому з національної безпеки, погодився взяти участь у зустрічі в Копенгагені з представниками таких країн, як Індія, Бразилія та Південна Африка, повідомляють джерела, знайомі з планами.

Читайте також: Миротворці з Африки: що поганого і що хорошого в їхньому візиті

Список учасників ще не затверджений і може змінитися до зібрання, попередив один із обізнаних. Дипломатичний злам стався після того, як українські лідери визнали, що їхній розрекламований контрнаступ просувається повільніше, ніж сподівалися. Також можуть бути присутні офіційні особи з Туреччини та, можливо, Китаю.

Читайте також: «Залежність є обов’язковою»: Китай відреагував на нову Стратегію європейської економічної безпеки

У матеріалі FT вказується, що ініціатива Вашингтона викликана високою ймовірністю затяжної війни в Україні та ризиків через співпрацю країн Глобального Півдня з Росією.

Читайте також: WP: Індія не може стати на бік України у війні через залежність, яка стримує її відносини з Заходом

Одне з джерел видання зазначає, що зустріч у Копенгагені не має на меті досягнення якихось конкретних домовленостей чи результатів, а є радше попереднім вивченням перспектив на майбутнє.