UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція може стати драйвером змін у нормандському форматі – Кулеба

Президент Макрон здатний повернути Путіна за стіл переговорів, вважає дипломат.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Франція може стати країною, яка дасть новий поштовх нормандському формату, і як наслідок – встановленню миру в Донбасі. Нині слушний час для того, щоб поновити ці зусилля, наголошує міністр в авторській колонці для Le Figaro.

«Французький президент має достатньо лідерських якостей та політичної ваги, аби дати новий поштовх для відновлення мирного процесу, переконати російського президента сісти за стіл переговорів у нормандському форматі та спробувати врешті знайти шлях до справедливого і тривкого миру», - зазначає Кулеба.

Міністр нагадав про конструктивні зрушення, яких вдалося досягти у межах формату: обмін утримуваними особами, гуманітарні покращення, зокрема відновлення мосту в Станиці Луганській, минулорічне розведення сил і засобів та посилення режиму припинення вогню.

Втім, попри грандіозні дипломатичні зусилля України, Франції і Німеччини, жодного сталого вирішення так і не було досягнуто. А нещодавня ескалація поблизу селища Шуми на Донеччині свідчить про те, що посилений режим припинення вогню майже зруйнований.

«Більш-менш зрозуміло, як ця війна має завершитися. Справжнє питання – коли це відбудеться. Волі української сторони не бракує, достатньо її і у наших французьких та німецьких партнерів як посередників у мирному врегулюванні. Але з російської сторони є явне небажання діяти», - каже дипломат.

Він нагадав, що для припинення війни на сході України достатньо вивести з Донбасу російські війська, роззброїти незаконні збройні формування та відновити контроль над тимчасово окупованою ділянкою кордону на Донеччині та Луганщині. І врешті-решт відновити територіальну цілісність України, що відкриє шлях до місцевих виборів згідно з українським законодавством та стандартами ОБСЄ.

«Мені знадобилось одне речення, аби викласти план дій, але роки надзусиль все ще не змусили Росію рухатися у конструктивному напрямку. (…) Владімір Путін продовжує дотримуватися стратегії «почекаємо і подивимося». Його розрахунок цілком очевидний: чекати, доки не з’явиться новий президент Франції, новий президент України, новий канцлер Німеччини чи новий президент США», - пояснює очільник МЗС.

«Вічний» президент РФ вичікує, аби знайти слабке місце і вирішити конфлікт мовою ультиматумів, а не компромісів. Однак за сім років змінились керівництво України, Франції та США, закінчується мандат канцлери Німеччини, але на користь Путіну такі зміни не пішли.

«Тому, нині слушний час спробувати дати новий поштовх мирному процесу. Як і у 2019 році, Франція може знову взяти на себе провідну роль для перезавантаження нормандського формату. Всім було би вигідніше завершити війну, аніж продовжувати її. Якщо не докладати зусиль, ситуація продовжить погіршуватися. І не лише за столами переговорів, але й на передовій», - застеріг міністр.

Україна прагне одного – завершити цю нав'язану війну. І для цього конче необхідна політична воля та лідерство французьких партнерів.

Читайте також: Загострення в Донбасі: Зеленський проводить консультації з "нормандською четвіркою"

У п’ятницю, 26 березня, окупанти прицільно обстріляли позиції ЗСУ під Шумами, що на Донеччині, четверо українських військових загинули, ще двоє дістали поранення. Українські військові дали жорстку відповідь на ворожі обстріли.

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що є всі підстави говорити про серйозне загострення в Донбасі, Україна ініціювала екстрену нараду групи, однак вона не відбулася.

За словами речника делегації України в ТКГ Олексія Арестовича, влада розцінює обстріли під Шумами як порушення режиму припинення вогню, а не припинення його дії. «Режим тиші» формально діє в Донбасі з 27 липня 2020 року.

«Слуга народу» планує скликати позачергове засідання Верховної Ради, аби ухвалити звернення до країн нормандської четвірки.