UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС підпише асоціацію, як тільки українська влада припинить політичні переслідування

Рада ЄС очікує, що українська влада без зволікання усуне випадки політично мотивованих вироків. Вирішення цієї проблеми відкриє шлях для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє істотний прогрес у вирішенні означених Європейським Союзом проблем: рішення проблем виборчого законодавства, виборчого правосуддя та імплементація реформ, закладених у порядку денному асоціації.

«Рада підтверджує свої зобов'язання підписати вже парафовану Угоду про асоціацію, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, так скоро, як тільки українська влада продемонструє рішучі дії і відчутний прогрес у трьох згаданих сферах, можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013. Підписання може супроводжуватися попереднім набранням чинності окремих частин угоди», - сказано в прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики, засідання якої на рівні міністрів закордонних справ відбулося у понеділок, 10 грудня, в Брюсселі.

ЄС вкотре висловив свою «сильну стурбованість у зв'язку з політично мотивованими судимостями колишніх членів уряду, які стали наслідком судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам у плані справедливого, прозорого і незалежного судового процесу» і жаль про те, що це «не дозволило опозиційним лідерам брати участь у парламентських виборах».

«Рада ЄС очікує, що влада без зволікання усуне випадки політично мотивованих вироків, а також зробить інші кроки з формування судової системи для запобігання подальших прецедентів», - йдеться в документі.

Нагадаємо, що в грудні 2011 року на саміті в Києві лідери Євросоюзу відмовилися підписувати Угоду про асоціацію через проблеми з демократією в Україні. !zn

Читайте також:

В інтернеті опублікували текст угоди про асоціацію України і ЄС

У ЄС озвучили можливі терміни підписання угоди про асоціацію з Україною

Угода про зону вільної торгівлі з ЄС технічно підготують до кінця року